Стотици в защита на чистия въздух и вода в Лозен (обновена, снимки)

11:01, 27 мар 16 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици жители се събраха рано тази сутрин на протест в софийското село Лозен. Те недоволстват от решение на Министерството на енергетиката, оглавявано от Теменужка Петкова, да се разреши проучване за кариерен добив на строителни материали в близост до населеното място.Според протестиращите Петкова се "оказва слуга на корпоративни интереси". 

Жителите на Лозен се опасяват, че при евентуален добив от кариерите, въздухът и водата ще бъдат трайно замърсени. Има опасност и от свлачища.Някои от тях допускат, че може да стане бедствие като в Мизия и варненския квартал "Аспарухово". Те посочват, че има къщи, които са на около 75 метра от землището, предвидено за кариера. 

“Това не е просто каприз, а реални факти и сме против това нещо, защото теренът, който е отреден за проучване, е събирателна територия от няколко дерета и е вододайна зона. Влиза и в Натура 2000”, заяви кметът Васил Станчев, който застава зад исканията на съселяните си.

Той посочи още, че дори и самото проучване ще навреди на природата - ще бъдат изсечени множество дървета. “Част от терените, отредени за проучване, са и частни имоти. Подали сме жалба до ВАС, защото сме против решението на Министерски съвет. Издаденото разрешение е за 1 кв. км и наистина има свлачищни процеси в близост. Ще бъде засегнато цялото село, защото трафикът ще преминава през него – през най-голямото село в България ”, разказа Станчев.

Кметът и жителите на Лозен дори не са били информирани по надлежния ред за разрешението, издадено от Министерството на енергетиката, оплака се още кметът.

Кметът на район "Панчарево" Димитър Сичанов също потвърди, че по никакъв начин не е бил уведомен за това решение и бе категоричен, че е също толкова изненадан, колкото и жителите на селото. "Имате пълната ни подкрепа. Кметът на София пусна жалбата в срок. Оспорваме процедурата по издаването на разрешението. Чакаме решението на съда и мисля, че ще се преборим. Дори съдът да ни откаже, продължаваме напред, докато не падне това решение", подчерта Сичанов.  

Костадин Соколов, който живее в село Лозен и е от гражданската инициатива "Бъдеще за Лозен" обясни, че кариерата ще бъде в непосредствена близост до жилищно сгради, дори и в частни имоти. По думите му комитетът бил сформиран максимално бързо. "Направихме подписка сред жителите на Лозен, с която да ги информираме и да изискаме повече информация от институциите. Надявам се да не се стигне до даване на концесия на частен инвеститор на голяма площ от землището. Има многократно подадени жалби, както от частни лица, така и от Столична община, БЧК, кметовете на район "Панчарево" и село Лозен", посочи той.

Според него, ако кариерата стане реалност, от една страна ще бъде нарушено екоравновесието, а друга взривовете ще доведат до нарушаване и на инфраструктурата, напукване на къщите, замърсяване на въздуха и обезлесяване. Той изрази надежда това проучване да бъде стопирано и да не се стига до отдаване на концесия. 

Друг жител на селото - Татяна Пешева, която е и собственик на имот в непосредствена близост до землището, също разказа, че разбрала много късно за това решение. "Решението на МС е взето на заседание през януари, публикувано е през февруари, а в "Държавен вестник" е обнародвано на 8 март. Едва след обнародването информацията достигна до обществеността на Лозен", уточни Пешева.

Жената запита през сълзи кой би искал кариера до дома си и обясни, че все пак в селото растат деца. "Тук не говорим за административни нарушения, а за човешкия фактор – флора, фауна, подпочвена вода, замърсяване, всичко това ще отиде по дяволите. Една каменна кариера представлява денонощни взривове, минаване на тежкотоварни камиони по лошите ни пътища. Това е в непосредствена близост до къща на 75 метра. Представете си на 75 метра от възглавницата ви денонощно да има взривове, да се товарят камиони с камъни. Тази планина ще бъде унищожена. Къде ще отидем ние? Ще се сравним с Мизия и Аспарухово. Това е животът на 7500 души, живущи в Лозен. Изключвам тези, които постоянно живеят на друго място, но имат летни къщи и вили", оплака се още жената.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама