Витаминът, който предпазва очите

11:21, 27 мар 16 / Свят 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много от нас приемат витамин С при настинка и грип. Ново изследване показва обаче, че този важен витамин може да предотврати и нещо много по-сериозно – катаракта или така нареченото перде на окото.

„Ние не можем да избегнем изцяло появата на катаракта, но можем да забавим развитието й, както и да предотвратим влошаването й. Това може да стане с диета, богата на витамин С“, твърди един от водещите изследователи в областта д-р Кристофър Хамънд пред специализираното издание „Ophthalmology“, цитиран от Ню Йорк Таймс и Си Би Ес Нюз*. Д-р Хамънд е професор по офталмология в Кингс Колидж Лондон, а изследването е публикувано на 23 март.

Според него, обикновено катаракта се наблюдава с напредването на възрастта. Тя може да бъде отстранена по оперативен път, но все пак остава сред водещите причини за загубата на зрение.

Изследването на д-р Хамънд и неговия екип е проведено сред 1000 двойки 60-годишни близначки във Великобритания.

Ето какво открили изследователите: при жените, които в ежедневието си консумирали богата на витамин С храна - повече плодове и зеленчуци, рискът от катаракта бил с 20% по-малък отколкото при останалите, чието меню не вклювало храни, богати на този витамин.

10 години по-късно, екипът на д-р Хамънд проследил 324 от двойките близнаци и открили, че онези, които продължили да се хранят с по-богата на витамин С храна, най-малко два пъти препоръчаното количество, което за жени е 75 мг на ден (за мъже - 90 мг), рискът намалял още - до 33%.

Приемането на витамин С като хранителна добавка не намалява риска от катаракта, констатира екипът на д-р Хамънд. Според специалистите, това е първото изследване, което реално показва, че правилното хранене и начин на живот играят много по-важна роля, отколкото генетиката при развитието на перде на окото и усложняването на това състояние.

Въз основа на констатациите, екипът на Хамънд вярва, че вероятността да се развие катаракта се дължи на 35% генетична обремененост, докато храненето и други фактори като околна среда и начин на живот, съставляват другите 65%, които влияят.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че това изследване на д-р Хамънд и неговия екип засега може да покаже само асоциации. То не доказва причинно-следсвена връзка между хранителния режим богат на витамин С и катарактата.

„Най-важното откритие до което стигнахме, е това, че витамин С, приет чрез храната предпазва от развитието и прогресирането на катаракта“, казва Хамънд.

Вероятно с това, че витамин С е силен антиоксидант, може да се обясни влиянието му при намаляването на развитието на очното перде, обяснава екипът от изследователи. Течността вътре в окото по принцип има високо съдържание на витамин С, което помага за предотвратяване на окисляването, което води до помътняване на очната леща. А богатата на витамин C диета със сигурност повишава неговото количество в течността на око и така осигурява допълнителна защита срещу катаракта.

Д-р Марк Фромър, офталмолог в Хил Хоспитал Ленокс в Ню Йорк е на мнение, че "откритието, че приемът на витамин С може да се забави формирането на катаракта е ново откритие, което напълно променя начина, по който досега сме мислили за образуването на катаракта. Сега лекарите имат нов подход, защото вярват, че храненето е изключително важно за забавянето на образуването на очното перде, което е една от главните причини на ослепяването“.

Друг експерт офталмолог споделя неговото мнение. Според д-р Каролин Ши, директор на изследователския отдел по офталмология към Нортуел Хелт в Грейт Нек, Ню Йорк:

"Това е едно наистина добре направено проучване, което идва да потвърди това, което ние офталмолозите винаги сме подозирали - че една добре балансирана диета, която включва храни, богати на антиоксиданти, е от решаващо значение за предотвратяване на щетите, които причинява остаряването на очите ни“.

"С наближаването на пролетта и лятото, консумирането на храни с високо съдържание на витамин С - като зеле, броколи, папая, цитрусови плодове и ягоди - е толкова важно да се предпазим от катарактата, колкото и изполването на слънчеви очила, като средство да се защитим от нея“, казва още д-р Ши.

*Текстът е преведен от cbsnews.com, заглавието е на редакцията на Topnovini.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама