Съветниците от БСП-Разград: Кметът д-р Валентин Василев грубо гази общинските наредби

12:20, 27 мар 16 / Политика 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветниците от БСП-Разград считат, че кметът д-р Валентин Василев грубо гази общинските наредби. С подмяната на метода на добив и продажба на дървесината кметът „пусна през задната врата” частни фирми в общинските гори, заявиха на пресконференция общинският председател на социалистите Елка Неделчева и съветничката Петя Петкова.

Те обясниха, че на редовната февруарска сесия кметът е внесъл по извънредния способ докладна записка, касаеща общинските гори. Общинските съветници, уморени от дългия дебат по докладната за концесията на стадион „Лудогорец Арена”, сметнали, че това е една рутинна докладна, касаеща приемане на ценоразпис за продажбата на дървесина от ОП „Разградлес”. 

Така тя била подкрепена от всички съветници без групата на БСП, заявиха общинските съветнички. След внимателен и задълбочен прочит на докладната станало ясно, че тя променя философията на работа на общинското предприятие.

Според социалистите с тази докладна се дава възможност външни фирми да извършват добив в общинските гори и продажба на корен, което е недопустимо според Наредба №22 на Общинския съвет. „С този акт се променя начина на ползването на 1/3 от общия обем на дървесината, коментира Неделчева.

По думите й досега ползването на дървесина на 100 % е било изпълнявано то „Разградлес”. „При новия кмет е 1/3 продажба на корен на външни фирми, 2/3 добив и продажба на склад от незнайно кого”, отбеляза още общинският съветник и лидер на БСП-Разград.

Неделчева отбеляза още, че в резултат на взетото решение новият директор на ОП “Разградлес“ е подписала заповед за обявяване на търг за продажба на 15 000 кубика стояща дървесина на корен. Съветниците от БСП считат, че това е станало непрозрачно, тъй като на сайта на общината не е публикувана цялата изискуема документация.

По думите на Неделчева търгът вероятно се прави за определен едър ползвател. Според нея един единствен обект с 15 000 стояща маса дървесина ограничава потенциалните кандидати до една-две големи фирми, които вероятно ще имат подизпълнители, които ще получат достъп до общинските гори.

Социалистите  смятат още, че цените на дървесината на корен е далеч под пазарните. Според тях определените  33 лв. на кубик са от 25 до 45 процента по-ниски от пазарните цени.  Съветниците от БСП считат, че това ще бъдат загуби за общинския бюджет, ще се отчете, че работата на общинското предприятие не е ефективна и то ще подлежи на закриване.

Те опровергаха и изявлението на кмета д-р Валентин Василев при представянето на новия директор на ОП “Разградлес“ Милена Манева, свързан с тоталния контрол в горите. „Споменатите GPS-устройства и камери за наблюдение са въведени със Закон като задължителен реквизит за извършване на дейността от началото на януари.

„Предишното ръководство на предприятието бе изпреварило законовите разпоредби”, коментира Елка Неделчева. Тя уточни, че още преди четири години автомобилите, собственост на предприятието, са били осигурени с GPS-устройства, също така и камерите за отдалечено видео наблюдение са били монтирани в складовата база.

„С приетата извънредна докладна на кмета се повишиха цените за населението, а се намалиха цените за фирмите и ги пуснахме сами да си секат”, допълниха съветничките от БСП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама