Билетът поскъпва, за да пътуват хората с карти, заяви Фандъкова

13:54, 27 мар 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, и имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това заяви по БНР кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че това е европейска практика и във всички европейски столици, цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително многократно пътуването.

„Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност трябва да защитят всяко число, което са подали в икономическата рамка. Крайното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет. Предполагам, че следващите седмици ще има дискусии в съвета по този повод“, уточни Фандъкова.

Кметът на Столична община обясни, че цените на картите няма да поскъпват, тъй като това било важно, за да може да се гарантира на хората, които пътуват всеки ден, възможността да го правят изгодно. „Над 60% от пътуващите пътуват с преференциални карти, за чиято преференция, Столичната община плаща на градския транспорт около 95 милиона лева всяка година. Тези цени остават, защото за мен е важно хората да имат стимул да пътуват с градския транспорт, а в същото време той да се развива и модернизира“, категорична бе Фандъкова.

Тя допълни, че до 2019 г. почти всички автобуси да бъдат подменени и средната им възраст да бъде между 5 и 7 години. Предвижда се още и въвеждането на нова система, която да позволи таксуване за време или за разстояние.

За обществените поръчки, свързани с обновяването на НДК, Йорданка Фандъкова заяви, че през 2018 г. София ще бъде своеобразна столица на Европа, защото беше одобрена за домакин на българското председателство. По думите й НДК ще бъде центърът, в който ще се събира елитът на Европа, а това е важно за престижа на София.

„Оказа се при началото на ремонта, че всъщност там почти липсва хидроизолация, това се видя, когато бяха вдигнати плочите. И се наложи наистина да се променя няколко пъти проекта, за да се осигури по-качествено изпълнение. В процеса на изпълнение стана ясно, че трябва да разделим проекта на 2 етапа. Първият етап вече е изпълнен. Не само едната, а трите фирми, които изпълняваха, получиха тежки санкции на стойност над 630 000 лева, което се дължеше на многократно връщане за преработване“, обясни Фандъкова.

За втория етап, който трябва да се направи сега, тя посочи, че трябвало да бъдат избрани изпълнители за доставката на материалите. По думите й заложената стойност в бюджета е около 5 милиона лева. „На 1-ви март беше прекратена процедурата за изпълнител, защото беше получена само една оферта. Затова на 18 март беше обявена отново тази поръчка с прогнозна стойност за изпълнение 2,5 милиона и с възможност за допълнително възлагане при необходимост. Нашите процедури са максимално прозрачни. При каквито и да е било съмнения, моя практика е да поискам спиране на поръчката“, увери Йорданка Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама