Празник на буквите в Русенската библиотека

13:58, 27 мар 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първокласниците от училище ОУ „Отец Паисий” съботният ден ще остане незабравим спомен от гостуването им в Русенската библиотека за Празника на буквите. Приказните герои от театър "Любознайко" направиха преживяването на малчуганите забавно и вълнуващо.

Малките ученици показаха забележителни знания, остроумие и изобретателност, отговаряйки на творческите загадки от програмата на празника. Те показа пред своите учители и родители, че знаят всички букви и вече могат да четат. Накрая първокласниците получиха подарък - читателски карти за Библиотеката.

През същия ден в културния институт беше отбелязан и празникът  Благовещение, представен от групата за автентичен фолклор на Народно  читалище „Св. Св. Кирил и Методий” в Средна кула. Възстановката на обичая започна с думите на ръководителката на групата Веселина Маркова: „Това е прекрасен празник, а ключова роля в него, както и в много други обичаи, имат огънят, домашното огнище и сплотеността на семейството”. 

Предания, наричания и поверия оживяха пред очите на многобройната публика. Накрая всички присъстващи опитаха от вкусните баница, лопушник и пита, приготвени от самодейците.

Близо 600 русенци бяха дошли на двете събития през съботния ден. Според директора Теодора Евтимова, препълнената с толкова много гости Библиотека е резултат от няколко годишните усилия на библиотечния екип  институцията да се превърне в място за социално общуване и развлечение.

„Своеобразният рекорд от посетители през тази пролет е обещаващ знак за траен интерес към Библиотеката, която вече има своя принос в цялостния духовен живот на Русе”, сподели Теодора Евтимова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама