Приемат предложения за наградата „Нестинарка“ до 15 юни в Бургас

14:57, 27 мар 16 / Култура 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 15 юни тази година ще се приемат предложения за наградата на 44-то издание на Международния фолклорен фестивал - статуетката "Нестинарка", съобщиха от Общината. Престижното отличие символизира признанието за изключителни заслуги за развитието, съхранението и разпространението на българския фолклор.

Заявленията ще бъдат приемани в Дома на нефтохимика, в деловодството на ОП "Летен театър, фестивали и концерти" или на [email protected].

Националната награда "Нестинарка" се присъжда на изпълнители и състави с изключителен принос в областта на българското фолклорно песенно и танцово изкуство, и заслуги в популяризирането и утвърждаването на българското народно творчество.

Отличието е ежегодно и представлява статуетка на нестинарка, чиито автор е скулпторът Ненчо Русев и диплом. Носителят се определя от експертен съвет, който включва специалисти от областта на фолклора, представители на Община Бургас и медийни партньори.

Носители на "Нестинарка" през годините са изтъкнати творци и фолклорни състави, като проф. д-р. Стефан Чапкънов, Калинка Згурова, Надка Караджова, Янка Рупкина, Верка Сидерова, Магда Пушкарова, Георги Павлов, ансамблите "Филип Кутев", "Странджа", "Тракия", "Пирин", "Пазарджик", "Атанас Манчев" и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама