Три смъртни случая след употреба на дрога в Добрич

15:47, 27 мар 16 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съседството на град Добрич с известни курортни селища и градове – Албена, Балчик и Варна, го определят като сигурно средище за разпространение, пласмент и употреба на наркотици. Известни са три смъртни случая след употреба на наркотични вещества, а според познатата ни статистика на един смъртен случай се пада по сто други, пристрастени към дрогата, сочи доклад на Общинския съвет по наркотични вещества за 2015 г. Той ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Оказаната помощ от лекари и психолози, макар и позитивна е  епизодична, поради липсата на достатъчен брой  специалисти по зависимости, разполагащи с необходимия времеви ресурс за работа със зависими. Родителите се притесняват да търсят подкрепа в подобни ситуации, което до известна степен е свързано с трудното преодоляване на психиатричната стигма.

Новите и малко известни вещества, които са допринесли за смъртни случаи, може да не бъдат установени, тъй като те се съдържат в много малки концентрации в кръвта. Появата на синтетични вещества с голяма сила на действие има последствия и отношение при прилагането на законодателството в областта на наркотиците, тъй като дори малки количества от тези наркотици могат да бъдат разделени на голям брой дози. Интернет е източник на специфични предизвикателства в борбата срещу предлагането, както на „новите” така и на „старите” наркотици. Производителите, доставчиците, търговците на дребно и организациите, които предлагат хостинг на уебсайтове и обработка на плащания, може да се установи в различни държави, затруднява съществуващия контрол. Технологиите, необходими за получаване на достъп до тези уебсайтове, все по често се вграждат в потребителски софтуерни програми, с което тези пазари стават достъпни  за повече хора. Много често разликата между „безопасна” и токсична доза е доста малка и  неговите вещества са свързани със смъртни случай, делириум и агресивно поведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама