“Биволъ”: Кипърският безработен Георгиу собственик и на ОК Супертранс

15:48, 27 мар 16 25 1243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кипърският безработен Георгиус Георгиу, който по документи се води най-големият инвеститор в България, се оказва собственик на таксиметровата фирма “ОК Супертранс”, показва разследване на “Биволъ”.

Преди ден депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, в коментар за протеста на таксиметровите шофьори от по-рано тази седмица, посочи, че “банка „гнила ябълка“, група депутати, група прокурори и бивш съветник в ДАНС са собствениците на големите такси компании”.

“Биволъ корелира информацията от грамите на американския посланик и фирмените регистри и установи, че Караджов говори за фирмата „О’Кей Супертранс“, чиито коли бяха най-многобройни на протеста, а банката, която Караджов отказа да назове, е Първа Инвестиционна Банка”, пишат в сайта за разследваща журналистика.

Мажоритарен собственик на „О’Кей Супертранс“ е кипърската фирма О’KEY SUPERTRANS OVERSEAS LIMITED, която от своя страна е 99,9% собственост на DUC NOMINEES LIMITED. Това става ясно от кипърския търговски регистър. Мажоритарен собственик на DUC с 99,9% е известният вече Георгиус Георгиу, който по документи е най-големия чуждестранен инвеститор в България. Така излиза от актуалното състояние на фирмата, което Биволъ е проверил в кипърския регистър.

По документи кипърският безработен е и собственик на концесията в ски-зона Банско.

Всички инвестиции на кипъреца в България са направени с кредити от ПИБ, с която той е тясно свързан. Както установи разследване на Биволъ, Георгиус е продал на мажоритарните собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев своя дял в банката, притежаван от друга кипърска офшорка. Той управлява и фирмата FRAMAS, която е 100% филиал на ПИБ.

“Реалността е, че Георгиус Георгиу не е мултимилионер, а кипърски безработен, който служи за параван на собствениците, за да източват средствата на вложителите в ПИБ към личните си бизнес проекти от рода на „Юлен“, „Витоша-Ски“ и хотелиерски бизнес у нас и в чужбина”, коментират от “Биволъ”.

Цялото разследване може да видите ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама