Собствениците: Махнете снимките на къщата на Фингов. Гражданите: Какво криете?

16:30, 27 мар 16 / Култура 25 666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди дни фотографът Здравко Йончев разказа на страницата си във Фейсбук, че собствениците на къщата на Фингов, намираща се на столичната улица "Шипка", са го заплашили със съд, ако не свали снимките на сградата от своята изложба в НДК и от страницата си в социалната мрежа. На фотосите се вижда, че домът на арх. Фингов, който е построен от него и е паметник на културата е неподдържан и се руши.

Собственици на сградата са „Бългериан кънстъкшън хаус“ АД с ЕИК 131008373. Съгласно търговския регистър Къщата на арх. Фингов се води седалище на дружеството. Сайтът им пък е bg-house.com. Контактите за връзка, които са дадени на сайта не са актуални и не можахме да се свържем със собствениците за коментар по случая.

София Topnovini.bg потърси Здравко Йончев за коментар по случая.

"Говорих с адвокатът на самите собственици, пожелах контакт да се свържа с тях, но той ми заяви, че не са българи, а са чужденци и ми каза, че той ги представлява. Поискаха да сваля снимките, защото в противен случай ще пуснат сигнал срещу мен в прокуратурата", разказава Йончев.

По думите му той е обяснил, че изложбата "Архитектурният завет на миналия век", която беше представена в НДК, има за цел да покаже културната стойност на сградата и че темата е с културна насоченост. "Обясних, че това ще стане публично, защото има медийно отразяване и няма как да изчезнат едни снимки и това да не остане незабелязано. Така и стана", допълни фотографът.

Аргументите на адвокатът говорил с него били, че има медийна кампания срещу собствниците и те искат да потушат нещата като се махнат снимките от изложбата.

"Казах им, че може би ще стане по-лошо за тях. Казах им два пъти, предупредих ги и стана наистина по-лошо", коментира Йончев. Столична община е дала на прокуратурата собствениците на къщата на Фингов, а по информация от медиите им е наложила и 100 хил. лв. глоба. Общината се е сезирала по зачестилите публикации за лошото състояние на сградата и след редовните проверки на сградите паметници на културата.

Здравко Йончев каза още, че не разбира защо собствениците са постъпили по този начин, искайки да свали снимките от изложбата си. Той им е предложил да дойдат на дискусията за паметниците на културата, която се състоя в събота в НДК и да се аргументират и да защитят проекта, който имат за къщата. Те обаче са отказали.

Проектът включва надстройване на къщата с три етажа и 5-етажна сграда, заемаща целия двор. Той е спрян от столична община.

Йончев все пак свали фотосите от експозията си, защото по думите му не иска да се конфронтира с никой, а да показва красивото на обществото и да провокира интереса към опазването му. На тяхно място фотографът постави бели платна, за да може всеки да напише на тях какво мисли за случилото се.

Коментарите не закъсняха, ето и някои от тях: "Какво крият? - Резила си!"; "СРАМ ЛИ ГИ Е ОТ НЕЩО?"; "#Безхаберност"; "Запазете историята".

По темата се включи и зам.-кмета по културата Тодор Чобанов във фейсбук, че съгласно Закона за културното наследство, чл.179, "Създаването, разпространението и използването на изображения на културни ценности за лични нужди с представителна, образователна и научна цел е свободно." 

Много от наследниците поради дългия период на репресии не разполагат с възможности за реставрация и тук може би трябва да се намеси законът, общините или някакъв фонд да се създаде, за да не бъдат те принудени да ги продават на фирми, които да разрушат сградите. Фондът да подпомогне на наследниците и по този начин да се помогне за опазването на тези сгради. Така според фотографът Здравко Йончев може да се спре разрушаването на сгради паметници на културата.

История на собствеността

Къщата е продадена през 1914 от арх. Фингов поради лошото му финансово състояние в този период. Тя е купена от индустриалеца Петко Теодоров. Неговата дъщеря Мария Теодорова я завещава преди смъртта си на Кубрат Панагюрски, син на Симеон Сакскобургготски, американката Линдъл Грей, бивш зам.-ректор на Американския университет в Благоевград, и Румен Манолов, юридически съветник на Мария Теодорова.

През 90-те години на миналия век синът на министър-председателя Теодор Теодоров - Иван подава иск за отмяна на завещанието ( Мария е негова братовчедка). След смъртта му неговата дъщеря Надежда продължава съдебната борба. 

Софийски районен съд отхвърля иска през 2000 г., но наследничката обжалва пред Софийски градски съд. Там се доказва, че завещанието от 1995 г. не е написано от Мария Теодорова, а подписът под него е фалшив. Така през 2006 г. имотът е присъден на Надежда Теодорова.

През 2007 г.  Теодорова, която живее в Австрия по това време, продава имота на “Бългериън кънстракшън хаус”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама