Търсят се директори за финансово нестабилните театри

16:42, 27 мар 16 / Култура 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на културата обяви конкурси за директори на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, за Операта в Стара Загора и за Театрално-музикалния център в Кърджали. Това става ясно от интернет страницата на министерството. Те са част от осемте културни института, чиито дългове бяха опростени от културното ведомство.

Заради влошеното финансово състояние и помощта от министерството на културата на осемте института беше поставен ултиматум в срок до 3 месеца да стабилизират финансовото си положение – ако не успеят, ще бъдат преобразувани в открити сцени. Този срок изтича средата на месец април.

В тази група на осемте се включват Държавният музикален и балетен център в София, Операта в Стара Загора, Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново и Враца.

Според условията предимство за кандидатстващите да бъдат директори ще бъде владеенето на чужд език, компютърната грамотност и ако имат квалификация по мениджмънт. Те трябва да имат минимум три години опит в областта на културата и да могат да предлагат иновационни решения.

За Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че търси мениджър. Той все пак отбеляза, че няма да сменя директора Елена Кутева.

Преди дни в Пловдив Рашидов коментира, че културата има нужда от добро менажиране, от хора, които да събудят театралните състави. По думите му театрите не са директорите, но той е важен двигател. Според културния министър театърът са хората зад каданса и те не могат да страдат за това, че друг няма уменията и възможностите.

Той има и идея формирования от артисти да кандидатстват с проекти за субсидии, за да поставят спектакли. Все още обаче не се знаят правилата, по които ще функционират те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама