Доплащането за безплатните учебници остава и тази година

17:11, 27 мар 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доплащането за безплатните учебници за учениците от I до VII клас остава в сила и за следващата учебна година. Това става ясно от одобреното в сряда правителствено постановление за осигуряване на безвъзмездно ползване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти.

Държавата дава безплатните учебници на базата на определен норматив – сумата, която се отпуска. Образователният министър Меглена Кунева обяснява, че за I и II клас сумата остава непроменена, докато за горните класове – до VII се увеличава с около 1 лв. заради инфлацията.

Така за I и II клас сумите остават съответно 56 лв и 78 лв., каквито са от години.

По един лев ще се добавят към следващите:

за III клас - 85 лв., в т.ч. 36 лв. за учебни помагала;  

за IV клас - 90 лв., в т.ч. 36 лв. за учебни помагала;

за V клас - 115 лв.;

за VI клас - 122 лв.;

за VII клас - 131 лв.

За учениците със сензорни увреждания пък се предвиждат за І - ІV клас - 36 лв.; за V - VІІІ клас - 31 лв. и за ІХ - ХII клас - 27 лв.

Към тези суми родителите досега в различните класове и според избора на училищата за учебници и помагала доплащаха понякога и над 100 лв.

За сметка на това от тази година държавата осигурява безплатни учебници и за частните училища, както и за българчетата, които учат в Европа.

Както досега първокласниците няма да връщат получените комплекти, но децата от 2 до 7 клас трябва да ги пазят, защото те ще се използват три години. Ако са върнати в твърде лошо състояние, родителите ще трябва да закупят нови за училището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама