Бъчварова срещу Борисов за Гърция и антитерористичния закон

17:58, 27 мар 16 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът Румяна Бъчварова изрази несъгласие с две позиции, заявени по-рано днес от министър-председателя Бойко Борисов. Двамата се разминаха за работата на Гърция с бежанците и оградата по общата ни граница и за антитерористичния закон.

По-рано днес Борисов размаха пръст на Атина и обясни, че “гърците трябва да си изпълнят ангажиментите към нас”. “С цялото ми уважение към тях, ако си спазват шенгенските правила и норми, въобще няма да има такъв въпрос. Там е критичната точка и затова сега с горските стопанства ще им помогна малко на военните да направят просеки, за да имаме готовност за такива съоръжения”, каза още той.

Според Бъчварова обаче въпросът за ограда въобще не стои. “Нямаме основание да го направим - това е вътрешна граница с ЕС и в момента ситуацията е така, че рискът от тази страна е по-скоро потенциален, отколкото реален”, каза тя пред bTV, като се изказа ласкаво за гърците, обяснявайки, че комуникацията между Атина и София по проблема е на отлично ниво.

Втората тема, по която премиер и вицепремиер се разминаха, е антитерористичния закон. Днес Борисов подкрепи главния прокурор Сотир Цацаров, че законодателството в областта е много закъсняло. Според Бъчварова обаче не трябва да бързаме със закона, защото всъщност в момента се подготвя обширна евродиректива по темата.

“Всички служби в Европа трябва да работят по нов начин, да се модернизират. Фактът е, че не можем да останем такива, каквито сме”, посочи тя.

И допълни: “Не можем да бъдем адекватни за заплахите, ако нямаме добре и модерно работещи служби”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама