Празник-протест и флашмоб си направиха актьорите преди наградите "Икар"

19:31, 27 мар 16 / Култура 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес театрални дейци се събраха в градинката пред Народния театър, в който ще се проведе церемонията за връчването на наградите "Икар" 2016, за да изразят несъгласието с политиката на Министерството на културата. Протестът събра близо 200 души, а някои от тях носеха и плакати с надпис "Оставка", като призив към министъра на културата Вежди Рашидов.

Малко преди гостите на наградите "Икар" да започнат да пристигат, събралите се на протеста направиха флашмоб под звуците на Nessun Dorma в изпълнение на Лучано Павароти. Той представляваше колона от хора, която се извиваше змиевидно в парка пред Народния театър.Така актьорите и занимаващите се с изкуство отпразнуваха световния ден на театъра и изразиха несъгласието си това как се развива култура в България.

Празникът на театъра е нещо велико за всички, които се занимават с изкуство. Бихме искали това нещо да бъде ценно и за всички останали в тази държава. Искаме да се промени отношението към културата в България. Това каза актрисата Параскева Джукелова по време на протеста на театралите.

Според нея освен за здравеопазване и пътищата е много ценно да се грижим и за духовното израстване на гражданите.

"В момента за културата се грижат хора, които не разбират нищо от това. Не говоря само за министъра на културата, а и за хората, които са в комисията по култура към парламента", допълни Джукелова. По думите й това, че театри няма да бъдат закривани не е спасение и трябва да се направи нова стратегия за култура и преструктуриране.

Питайте другите нигерийци защо трябваше да се стигне до тук. Ние всички сме от Нигерия , тя е единствената страна, която дава 0,4% от БВП за култура всички останали са с 1% и над 1%. И ние сме обаче редом с нигерийските братя, вярно, те са черни ние сме бели, но какво от това, ние не сме расисти, ние сме за Нигерия. Така актьорът Александър Дойнов коментира защо той и неговите колеги протестират по време на празника на театъра. 

Според Дойнов не може да има една и съща субсидия за театър в София къде има 2 млн. и театър в Ловеч, където са останали 15 хил. души.

Сава Драгунчев, говорител на артистите от народния театър, които поискаха оставката на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, каза, че тройно са се увеличили желаещите председателят да се оттегли от поста си.

Драгунчев коментира още, че най-вертоятно няма да се случи това, което министърът на културата е казал, че театри няма да бъдат закривани.

 Той припомни идеите на „Пакт за култура“, в който се настоява 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама