Спортист номер 1 на България хваната с допинга на Шарапова

19:57, 27 мар 16 / Спорт 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спортист номер 1 на България за 2015 г. Габриела Петрова е била уличена в употребата на мелдоний, предаде "Дневник". Новината е потвърдена от мениджърката на атлетката Веница Атанасова.

При извънсъстезателен тест в България направен на 6 февруари Петрова е дала положителна проба. Тя се е отказала Б пробата да бъде отворена. В момента се чака генерално решение по въпроса с мелдония от Световната антидопингова агенция (WADA). Тя обаче не е с временно спрени права.

Българската състезателка е категорична, че за последно е използвала веществото през октомври месец 2015 г. То беше забранено от антидопинговата агенция от 1 януари 2016 г.

Габриела Петрова се състезава на троен скок. Тя спечели сребърен медал от европейското в зала в Прага миналата година. След това стана четвърта на световното в Пекин. Последното участие на Петрова е от 27 февруари, когато взе златото на Балканското първенство в зала в Истанбул. Тя е и една от надеждите на България за добро представяне на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Скоро положителна проба за мелдоний даде и световната звезда в женския тенис Мария Шарапова.  Тя даде специална пресконференция, на която призна, че е хваната с допинг и обясни, че от десет години използва лекарството.

Мелдонит, каквото е търговското име на мелдония, не е регистриран за продажба в България и се ползва най-чество в държави от бившия Съветски съюз. То помага за по-голямата издръжливост и по-бързото възстановяване на спортистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама