Татяна Дончева разказва за забравен диригент в Пловдив

19:57, 27 мар 16 / Култура 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Татяна Дончева ще представи в Пловдив малко познати и любопитни факти от изследването си за живота и световните успехи на диригента Месру Мехмедов.

Това ще стане в рамките на програмата "Опера бутик" на Държавна опера - Пловдив. Срещата разговор заедно с концерт на солистите и музикантите от пловдивската Опера започва в 19 часа на 30 март в Дома на културата и слага началото на проекта "Великите забравени".

Билети се продават на касата на Концертната зала и пред Община Пловдив.

"Натъкнах на обстоятелство, което ми попадна на задните страници на ежедневник. На 4 февруари са се навършили 81 години от рожданието на един велик забравен българин. Той се казва Месру Мехмедов - единственият българин, печелил един от най-големите диригентски конкурси "Димитри Метропулос" в САЩ през 1969 г. Мехмедов е единственият българин, дирижирал Нюйоркската филхармония и Вашингтонския национален симфоничен оркестър. Това е "еверестът" на музиката", казва Дончева.

Тя разказа, че Месру е работил известно време в Пловдивската филхармония, но бил уволнен по неизвестни причини. Николай Гяуров обаче, който е работил с него, знаел за какъв потенциал става дума.

Гяуров и издейства от брат си, Костадин Гяуров, по онова време първи секретар на БКП в Пловдив, да издадат на Месру паспорт, за да замине за Щатите и да гарантира за него.

Месру заминава и там печели една от първите награди на конкурса "Метропулос", където журито е председателствано от Бърнстейн. Освен това българинът печели и изключителна, специална награда - да бъде асистент на Бърнстейн в Нюйоркската филхармония. Той прекарва там 2 години.

Талантливият диригент загива трагично едва на 35 години в самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария, през 1971 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама