Магнетичен финал на Мартенските музикални дни в Русе с „Магнификат“ /видео + снимки/

20:58, 27 мар 16 / Култура 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прочутият концерт за цигулка и оркестър от Менделсон и българската премиера на „Магнификат“ от популярния английски композитор Джон Рутър поставиха бравурният финал на тазгодишното издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

В продължение на две седмици, от 11 до 27 март, Русе на практика се превърна в музикална столица на България. След над 20 концерта и вълнуващи срещи с класическия елит на музикалния свят, над 600 български и чуждестранни музиканти и плеяда от звезди на музиката, богата и разнообразна програма от образователни и развлекателни събития за малки и големи, съпътстващи изложби, представяния на тематични книги и майсторски класове, тази вечер бе сложен брилянтния завършек, който да постави короната на 56-ото издание на „Мартенски музикални дни“.

Днешният последен ден от тазгодишния фестивал бе класически пример за принципа на приемственост между поколенията, неизменно залегнал в устоите на фестивала. По-рано през деня в зала „Европа“ на Доходно здание, на престижната сцена се изявиха най- добрите от 10-то издание на Международния конкурс Франц Шуберт – Русе 2015.

Концертът на лауреатите Георги Чиликов (пиано), Анна Георгиева (цигулка), Димитър Димитров (флейта), Николай Желязков (пиано), Ралица Ралинова (сопран) и клавирното дуо от Корея Хе Ан Ким & Сън Хо Ли предложи на всички присъстващи една вълнуваща среща с младите изключително прогресивни таланти на днешния ден, които с неподправена енергия изпълниха пъстра палитра с произведения от Шуберт, Вебер, Гуно, Рахманинов, Равел и др.

Русенската филхармония с диригент Найден Тодоров и солисти цигуларят Волфганг Давид и сопраното Мария Цветкова, както и хор „Проф. Васил Арнаудов“ – Русе с диригент Свилен Димитров и хормайстор Евгени Желязков плениха публиката и заслужиха продължителни аплодисменти след изпълненията си на Голяма сцена в Доходното здание тази вечер.

56-ото издание на фестивала се осъществи с финансовата подкрепа на генералния спонсор Обединена българска банка АД, както и на Гранд хотел „Рига“, Посолствата на Германия, Австрия и Чехия в България, Фондация Америка за България, Чешки център София, Инвестбанк, Монтюпе, Мобилтел, Винпром, Дунавтурс, БТБ България и др.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама