395% увеличение на чужденците влезли у нас, повечето слабо образовани

21:29, 27 мар 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В доклад за 2015 г. МВР отчита увеличение с 395% в сравнение с 2014 г. на нелеално влезли чужденци през българо-турската граница. 8481 чужденци са влезли от Турция и са успели да стигнат до сръбската граница, където са заловени.    Тревожно е написаното в доклада, че липсата на интеграционни мерки за мигрантите останали у нас, може да ги накара да станат част от организирани престъпни групи или сами да си създадат такива.

"Профилът на намиращите се на територията на страната чужденци извежда предизвикателство пред способностите на държавата да ги интегрира. При неефективна интеграционна политика е възможно част от мигрантите, които остават по-дългосрочно в страната, да се интегрират в съществуващи или дори да изградят собствени организирани престъпни мрежи, занимаващи се с разнородна престъпна дейност", пишат от МВР. 

Според данни чужденците влезли в страната ни са над 50% мъже на възраст между 18 и 34 години, като над 1/3 от тях са иракчани. 24% са без образование, 31% са само с начално, 23% - само с основно, и 2% със средно образование. МВР не уточняват с какво образование са останалите 20%.

Пак в сравнение с 2014г. МВР отчита 2.3 пъту увеличение на миграционния натиск за миналата година. С 315% са се увеличили заловените във вътрешността на страната чужденци през 2015 г. спрямо предишната годна. Със 182% пък се е увеличил броят на заловените "граждани на трети страни". 

От отчета става ясно още, че се наблюдава значително увеличение на гражданите от Афганистан и Ирак, които влизат в държавата ни. Те изместват сирийците от водещата позиция, които са 15% за 2015 г. от общо задържаните чужденци. От Афганистан са 30%, Ирак - 52%, а друга националност са 3%".

В доклада се отбелязва и проблемът с каналджийството. Само на границата с Турция през м.г. са арестувани 411 души за трафик на мигранти, което е ръст със 132% спрямо задържаните през 2014 г. Сред каналджиите има и много чужденци, които вече са получили бежански статут у нас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама