Де Ниро спря документален филм за ваксините от фестивала „Трибека“

12:31, 28 мар 16 / Свят 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Холивудският актьор Робърт Де Ниро, създател на филмовия фестивал „Трибека“ обяви, че скандалната документална лента „Ваксинацията: От откриване до катастрофа“ (Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe), доказваща връзката между ваксините и аутизма, ще бъде изваден от програмата на събитието. Това съобщи на сайта си списание „Тайм“.

Включването на филма в програмата предизвика остри критики. Според някои, прожектирането му на фестивала би свързало "Трибека" с движението против ваксинирането.

Де Ниро, който има дете с аутизъм, заяви, че решението за включването на лентата е било негово и е имало за цел да стартира диалог по темата. След като го изгледал заедно с фестивалния екип и представители на научната общност обаче променил решението си преценил, че реакцията ще е по-скоро обраната.

„В стремежа си да покажем филма се надявах, че ще предизвикаме дискусия около проблем, с който моето семейство е дълбоко свързано. Но след като преразгледахме решението си с останалите колеги от фестивала, и след като се консултирахме с различни хора от научната общност, преценихме, че той не допринася за дискусията, която се надявах, че би могъл да предизвика”, се казва в изявление на актьора.

Документалния филм е дело на бившия хирург и изследовател Андрю Уейкфийлд, който през 1988 г. публикува доклад (който след това е дискредитиран), в който твърди, че ваксина против дребната шарка, заушки и рубеолата причинява аутизъм.

Уейкфилд и продуцента на филма Дел Бигтрий публикуваха становище, в което казват, че са смутени от изтеглянето на филма.

"Току-що станахме свидетели на поредния пример на властта на корпоративните интереси, които цензурират свободата на словото, изкуството и истината", пишат те. "Действието на "Трибека" в отказването на достъпа на света до истината зад филм като „Ваксинацията: От откриване до катастрофа“ няма да успее."

Фестивалът "Трибека" започва на 13-ти април. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама