В Брюксел нападнаха жена от арабски произход

11:54, 31 мар 16 / Свят 25 215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жена от арабски произход стана първата жертва на агресия породена от расизъм след атентатите в Брюксел.

Сумая Ауами Реграги, която ходи забулена със забрадка, е била нападната от шофьор в квартал „Вилброек“ в сряда преди обед докато излизала от местен супермаркет, разказва „Дерниер йор“. Мъжът се нахвърлил срещу нея с шамари. След началото на свадата към него се присъединили още трима шофьори, които напуснали автомобилите си. Единият от тях започнал да я души, а другият й нанесъл удари по главата.

На помощ на 37-годишната белгийка се притекли двете й сестри, които за щастие също били в магазина в този момент. Пострадалата е освидетелствана и е получила болничен за седем дни.

"Никога досега не съм имала проблеми в квартала, в който живея от осем години" разказва през сълзи жената. Макар нападателите й да не са споменали атентатите, според нея случаят има пряка връзка. Тя разказва, че единият от тях е направил поздрава на нацистите, а останалите са изрекли тежки обиди.

"Щом носиш забрадка, значи си терорист; всички ще платим за това, че някакви глупаци са извършили престъпление", коментира пострадалата пред белгийското издание. 27-годишната белгийка призовава съгражданите си да не проявяват агресия и да бъдат спокойни.

Медиите съобщават, че кметицата на квартал "Моленбек", смятан за "люлка" на джихадистите, е забранила насрочен за почивните дни поход на националисти в района. Миналата неделя около 500 души, определени като "футболни ултраси", пристигнаха в Брюксел и се наложи да бъдат разгонени от жандармерията заради предизвиканите от тях безредици. По техните думи те не са крайни националисти, а поддръжници на всякакви партии, които искат да покажат, че не ги е страх от терористите от "Ислямска държава".

Според последните новини охраната на белгийския премиер Шарл Мишел е повишена допълнително, след като в компютър на терористите, взривили се миналата седмица, са били открити снимки и карти на неговата резиденция. Мишел навсякъде е обграден от телохранители - мярка, която традиционно не се прилага за премиерите на Белгия.

Правителството възнамерява да ускори приемането на закон, с който ще бъде забранена продажбата на анонимни предплатени телефонни карти, сочат днешни съобщения в печата, цитирани от БТА. Този проект бе представен след атентатите в Париж от ноември миналата година, но вече пети месец остава без последствия.

Медиите публикуват днес открито писмо на полицаи, работили досега на поразеното от терористите летище "Завентем". Служителите на реда отбелязват, че са очаквали атентат и са се надявали да не бъдат на работа в този момент. По техните думи пропуските в сигурността на аерогарата са били очевидни и сред тях е била липсата на всякаква проверка на превозните средства, които спират пред терминалите. Полицаите отбелязват също, че повечето от хамалите с достъп до перона и самолетите имат досиета за тежки престъпления. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама