Започва връщането на мигранти от Гърция към Турция

07:32, 04 апр 16 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От понеделник започва връщането на мигранти от Гърция към Турция, договорено на извънредната среща за справяне с бежанската криза между ЕС и Турция през март в Брюксел. Министърът на външните работи на южната ни съседка Ефкан Ала обяви, че в страната дневно ще бъдат приемани по около 400 души.

По думите му изпълнението на споразумението между ЕС и Турция, е изключително важно от гледна точка на продължаването на диалога между двете страни, както и за отпадането на визите за пътувания на турски граждани в Европа, предвидено да влезе в сила от 1 юли.

Очаква се интензивно натоварване на егейското крайбрежие на Турция, в района на градовете Измир, Балъкесир, Айвалък, Мугла, където ще бъдат приемани на първия етап мигрантите, връщани от Гърция. В този регион - срещу гръцките острови Хиос и Лесбос, ще бъдат построени два центъра за мигранти, чието строителство е към края си, допълни турският министър, цитиран от БНР.

Това са палатъчни центрове, с канализация и условия за престой, където ще се извършва регистрацията на мигрантите, снемането на пръстовите отпечатъци, санитарният контрол, след което те ще бъдат изпращани в бежанските лагери.

Местното население и местните власти обаче настроени срещу приемането на мигрантите, техните опасения са, че това ще попречи на туризма.

По данни на гръцките власти, над 4 000 мигранти са включени в списъка за реадмисия в Турция на първия етап. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама