Политически декларации от цял свят последваха разкритията в досиетата "Панама"

09:02, 04 апр 16 / Свят 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Множество политически декларации последваха разкритията за 214 488 офшорни компании, свързани с хора в повече от 200 държави, ползвали услугите на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека". Премиерът на Исландия дори си тръгна от интервю, когато му зададоха въпрос свързан с фирма, която е негова и е открита в разкритите материали.

Международният консорциум на разследващите журналисти, който направи разкритията съобщава, че ще публикува в началото на май месец пълния списък с компаниите и лицата, свързани с разследването на изтеклите документи за финансовите машинации на богатите и известните, предаде Асошиейтед прес (АП). В тях фигурират имената на множество сегашни и бивши политици от целия свят. 

Също така има информация за бизнесмени, престъпници и знаменитости, които са се възползвали от услугите на офшорната компания.

АП казва, че до момента част от разкритията в „Досиетата Панама“ са публикувани в повече от 100 медии по света, но поради огромния информационен масив не е имала възможност да провери истинността на твърденията в тези статии.

Панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", основана от родения в Германия Юрген Мосак.

„Досиетата Панама“ разкриват и офшорни сметки свързани с близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. Преди публикуването на разкритията говорителян на руския президент Дмитрий Песков заяви пред медиите, че се очаква "медийна атака за оклеветяване на Путин". Според документите той има над 2 млрд. долара в тях. В тях попадат и поне 150 български фирми.

Панамските власти заявяват, че категорично ще сътрудничат на всяко разследване произтичащо от публикуваната информация.

Съоснователят на фирмата чиито документи са били предоставени на медиите Рамон Фонсека, заяви пред панамски медии, че тя не носи отговорност за каквато й да е престъпна дейност, извършена с офшорни инструменти, създадени за клиентите й. Според него това, което са направили разследващите журналисти с публикуването на ифнромацията е престъпление и атака срещу Панама.

"Смятаме, че е налице международна кампания срещу личната неприкосновеност, която е свещено човешко право, но има хора по света, които не разбират това", посочи Фонсека.

"Изглежда, че става дума за неразрешен достъп до документи и информация, изнесени от нашата компания, представени и интерпретирани извън контекст", коментират случилото се пред "Гардиън" от фирмата на Фонсека.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама