Най-малко 33 загинали при боевете в Нагорни Карабах

09:28, 04 апр 16 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 33 души са загинали, а други 200 са били ранени при ожесточените сражения в непризнатата република Нагорни Карабах през почивните дни. Това показват данни на доклад на Службата за координиране на хуманитарни въпроси на ООН, цитирани от ТАСС.

Според официални източници в Армения и Азербайджан, най-малко 30 войници и 3 цивилни са загинали в резултат на бойните действия. Броят на ранените, както мирни жители, така и военни, все още не е официално потвърден.

По данни на Службата, в засегнатите от бойните действия села живеят общо около 14 400 души. Няма данни за „повредена инфраструктура, евакуирани цивилни лица или хуманитарни нужди“.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт призова да бъдат изведени арменските въоръжени сили от територията на самообявилата се република Нагорни Карабах в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде Интерфакс. „Аз съм крайно загрижен от съобщенията за насилие в Нагорни Карабах и дълбоко опечален във връзка с гибелта на хората“, заяви Аграмунт. Според него и двете страни „трябва да съблюдават споразумението за прекратяване на огъня и да възобновят преговорите по мирното разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах“ и добави правителствата на Азербайджан и Армения да се въздържат от употребата на насилие и приветства заявлението на азербайджанските власти за едностранно прекратяване на огъня.

Председателят на ПАСЕ също така призова към „извеждане на всички арменски въоръжени сили от окупираните азербайджански територии в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че огънят в Нагорни Карабах трябва да бъде спрян незабавно. Турският му колега Реджеп Ердоган пък обяви, че застава зад Азербайджан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама