Големите имена от досиетата "Панама"

13:11, 04 апр 16 / Свят 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имената на най-малко 140 световноизвестни личности фигурират в списъците, станали известни като „Досиетата Панама“. Те разкриват участието им в тайни офшорни компании, разгласено от глобално разследване на екип от Международния консорциум на разследващи журналисти.

Сред тях са имената на 12 държавни лидери, сред които президентът на Украйна Петро Порошенко, вицепрезидентът на Исландия – Сигмундур Давид Гунлаугсон, президентът на Аржентина Маурисио Макри, пакистанският премиер Наваз Шариф, бившият премиер и вицепрезидент на Ирак – Ияд Алауи, съобщава френския вестник „Монд“, медиен партньор на проучването.

Документите съдържат информация и за тайни офшорни компании, свързани със семейства и близки на бившия египетски президент Хосни Мубарак, либийския диктатор Моамар Кадафи, сирийския президент Башар ал Асад и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Сред световните политици има и представители на британските политически партии, сред които офшорните сделки на покойния баща на британския премиер Дейвид Камерън.

Най-голям интерес предизвикаха имена на футболиста Лионел Меси и президента на УЕФА Мишел Платини.

Френският вестник „Монд” и още 106 издания в 76 страни, обединени в „Международния консорциум на разследващите журналисти”, са получили достъп до голям невиждан досега информационен масив, който разкрива как големите имена в световната политика и техните близки тайно използват данъчните облекчения чрез офшорни сметки.

Ето и най-интересните имена от „Досиетата Панама“:

Президентът на Украйна Петро Порошенко

Сред най-популярните имена в „Досиетата Панама“ е това на украинския президент Петро Порошенко, известен като „шоколадовият крал“. От документите става ясно, че той е използвал няколко компании, за да спаси собствената си компания „Рошен“. Последната изпитваше сериозни трудности след анексията на Крим от Русия и ескалацията на напрежението в Източен Донбас и решението на Кремъл да наложи ембарго на европейски и украински стоки. През 2014 г. Петро Порошенко е създал три офшорни компании с цел да реструктуризира своята компания "Рошен".

Бащата на британския премиер Дейвид Камрън

Бащата на британския премиер Дейвид Камерън - Иън – също намери място в доклада на офшорните фирми заради Blairmore Holdings Inc., регистрирана през 1982 г. в Панама. Иън Камерън съдейства за създаването и развиването на компанията в инвестиционен фонд, като е свързан с дейността й до смъртта си през 2010 г. Камерън става директор на Blairmore през 1989 г.

През юли 1998 г. фондът му се оценява на близо 20 млн. долара. Фирмените рекламни материали посочват, че фондът "не подлежи на данъчно облагане, нито на данък върху доходите, нито на данък върху дивидентите".

Сред избухването на скандала британският министър-председател не е пожелал да коментира въпросите на разследващите журналисти.

Премиерът на Ислания Сигмундур Давид Гунлаугсон

Исландският политик Сигмундур Давид Гунлаугсон начело на страната от 2013 година. Председател е на Прогресивната партия и е най-младият премиер в историята на Исландия.

Според „Досиетата Панама“ той и съпругата му притежават офшорка на Британските Вирджински острови наречена Wintris Inc, която е притежавала 4 млн. долара под формата на облигации в трите най-големи банки на Исландия.

И трите фалираха през 2008 г, а Гунлаугсон водеше кампания против спасяването им от чуждестранни кредитори.

През 2009 г. Гунлаугсон е избран за депутат, но не разкрива публично собствеността си в Wintris. В последния ден на 2009 г. той продава 50-процентовия си дял от офшорката на съпругата си за 1 долар.

От администрацията на премиера казват, че съдружието му във въпросната фирма било „грешка” и никога не е бил пазен в тайна фактът, че парите на компанията са от бизнес на семейството на половинката му.

Заради скандала Гунлаугсон ще отговаря на критиките на членовете на парламента, които поискаха оставката му и свикване на предсрочни избори.

Братовчедите на президента на Сирия Башар ал Асад

Двамата братя Рами и Хафез Махлуф, братовчеди на сирийския президент Башар ал Асад, създават огромно богатство заради роднинските си отношения с лидера. В продължение на години е създадена практиката всяка чуждестранна компания, желаеща да инвестира в страната, да бъде одобрявана лично от Рами Махлуф. Той контролира ключови икономически сектори в страната като добива на нефт и телекомуникациите.

Другият брат Хафез Махлуф е военен генерал, ръководител на разузнавателните служби на Сирия. През 1998 г. Рами Махлуф използва офшорната компания Polter Investments Inc., за да инвестира в телекомуникационния бизнес в Сирия заедно с партньори от Йордания.

През 2002 г. Махлуф създава мобилния оператор Syriatel. Той притежава 10% от дяловете му лично и още 63% чрез офшорната си компания Drex Technologies S.A, регистрирана на Британските Вирджински острови. През същата година партньорите на Махлуф в Syriatel го съдят във Виена, където офшорката му има банкова сметка в размер на 2,6 млн. долара.

Махлуф открива сметка за Drex и в клона на HSBC в Женева. Той регистрира сметки в HSBC на още няколко фирми - Lorie Limited, Dorling International Limited, Ramak Ltd, Cara Corporation (Махлуф е вписан като директор на фирмата), Seadale International Corporation (съсобственик заедно с братята си), Eagle Trading & Contracting Limited (собственост на Хафез Махлуф), и Hoxim Lane Management Corp.

Семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев

Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев води живот, за какъвто мнозина мечтаят благодарение на интересите си в сферата на финансите, представени в почти всички икономически сфери в страната. Съпругата му Мехрибан произлиза от богатия род Пашаеви, протежаващ банки, застрахователни компании, телевизия и фирма за производство на козметика. Тя ръководи Фондация Гайдар Алиев, благотворителна организация, през която се финансира строителството на училища, болници и най-големите спортни комплекси в страната.

Най-голямата им дъщеря Лейла е редактор на списание "Баку". Сестра й Арзу има акции в компанията, която спечели концесия за златодобив в Човдар, както и в Azerfon - най-големият телеком в страната. Арзу е голям акционер в SW Holding, който контролира почти всички дейности, свързани с работата на Azal - азербайджанските авиолинии.

Двете сестри и брат им Гайдар притежават имот в Дубай, оценен на около 75 млн. долара през 2010 г. Гайдар е вписан като собственик на 9 луксозни имота в Дубай, чиято обща стойност възлиза на 44 млн. долара.

Сестрата на президента - Севил Алиева, която живее от години в Лондон, създава Space TV - новинарски и развлекателен ТВ-канал в Азербайджан.

Дъщерите на Илхам Алиев са собственички на една компания, регистрирана в Панама, и още две на Британските Вирджински острови.

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз бин Абдулрахман Ал Сауд

Салман бин Абдулазиз бин Абдулрахман Ал Сауд бе коронясан за крал на Саудитска Арабия през 2015 г., след смъртта на брат му Абдул. Той е бил министър на отбраната и вицепремиер. Той е използвал компания на Британските Вирджински острови за ипотекиране на луксозни жилищни имоти в Лондон и за придобиване на яхта.

Крал Салман участва в управлението на люксембургската компания Safason Corporation SPF S.A., която притежава акции в Verse Development Corporation, регистрирана на Британските Вирджински острови през 1999 г., и в Inrow Corporation, регистрирана през 2002 г.

През 2009 г. Inrow Corporation поема ипотека в размер на 26 млн. долара, а Verse поема втори ипотечен заем в размер на повече от 8 млн. долара - и двете сделки са за луксозни жилища в центъра на Лондон.

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини

От доклада, базиран на информация от панамската компания "Мосак Фонсека", която е давала юридически консултации при регистриране на компании в офшорни зони става ясно, че от данъчни облекчения се е възползвал и бившият президент на УЕФА Мишел Платини, остранен от поста заради корупция. Съгласно документите, Платини се възползвал от услугите на "Мосак Фонсека" през 2007 година (в тази година Платини е избран за президент на УЕФА).

Футболистът на Барселона Лионел Меси и баща му

Лионел Меси и баща му Хорхе притежават офшорната компания Mega Star Enterprises, регистрирана в Панама.

За първи път в документацията на Мосак Фонсека" за тази фирма се споменава на 13 юни 2013 година, когато испанската прокуратура обвини Меси и баща му за данъчни измами.

Очаква се на 31 май футболистът на Барселона да се изправи пред съда по обвинение за укриване на данъци в размер на 4,1 милиона евро.

В списъците, които ще бъдат публикувани официални в началото на идния месец, попадат още имена на над 20 футболисти от Барселона, Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед.  

"Досиетата Панама" са най-голямото изтичане на документи в историята. Те са 11.5 млн. и обхващат срок от 40 години между 1977 г. и 2016 г. Има данни за повече от 214 000 офшорни компании, свързани с над 200 държави и територии, както и транзакции на стойност 2 млрд. долара.

Документите са в пъти повече от изтеклите по време на предишните големи разследвания Wikileaks, Luxleaks, Swissleaks и Offshore Leaks, взети заедно, уточнява „Монд“. Те идват от панамската правна кантора "Мосак Фонсека" , която продава анонимни офшорни компании по света. Сред материалите са имейли, pdf файлове, снимки и данни от вътрешната база данни на фирмата.

За всяко открито в документите име журналистите са провели разследване, което да отговори на следните въпроси: каква роля е имал този човек в мрежата от компании? Откъде идват парите и къде отиват? Законна ли е структурата на компаниите? Притежанието на офшорни фирми не е нелегално само по себе си, но документите от Панама разкриват, че основна цел на създаването на тези компании е била да се укрие идентичността на собствениците. "Мосак фонсека" има клонове на 35 места по цялата планета и е посочена като един от основните създатели на подставени компании и корпоративни струтури, прикриващи реалните собственици. Нейни офиси има в Цюрих, Лондон и Хонконг.

Клиентите ѝ могат да си купят евтино анонимна компания – цените понякога падат до 1000 долара. С плащането на допълнителна такса "Мосак Фонсека" предоставя и фиктивен директор, може и да скрие идентичността на собственика. От германския вестник "Зюддойче цайтунг", откъдето започва разследването, съобщават, че анонимен източник се е свързал с изданието и е предложил криптирани поверителни документи на фирмата. Разследването е отнело повече от година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама