Започна размяната на бежанци между Турция, Гърция и Германия

14:14, 04 апр 16 / Свят 25 215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От понеделник започна изпълнението на схемата „едно към едно“, договорена между ЕС и Турция през март. Според тази договорка Общността на 28-те ще трябва да приеме един сирийски бежанец от южната ни съседка, а Турция съответно един мигрант, влязъл незаконно на гръцка територия.

В понеделник в Турция на пристанището в град Дикили акостира кораб, превозващ група от 131 мигранти от гръцкия остров Лесбос.

Турските власти са пристъпили към регистрация на новодошлите, мнозинството от които са граждани на Пакистан и Багладеш. С всеки от тях пътува и представител на „Фронтекс”, отбелязва "Хюриет". Зоната на пристанището е отцепено с метални парапети. Близо до бежанците дежурят полицейски отряди, оборудвани с водни оръдия, които ще бъдат използвани в случай на сблъсъци.

На пристанището има опъната тента, в която пристигащите се регистрират.

Мигрантите преминават медицински преглед, взимат им се пръстови отпечатъци, като за всеки един от тях се изготвя индивидуално досие. След това мигрантите ще бъдат отведени и настанени в лагери за бежанци.

Междувремнно в Германия със самолет от Турция е пристигнала първата група сирийски бежанци, съобщава "Ройтерс", цитирайки германската полиция. 16 мигранти са кацнали в северния град Хановер тази сутрин с полет от Истанбул, изтъкна говорител на федералните сили за сигурност.

Според споразумението между ЕС и Турция Анкара ще приеме всички незаконно навлезли в Гърция мигранти и бежанци, включително сирийци. В замяна ЕС ще приеме хиляди сирийски бежанци, директно изпратени от Турция. В отговор на помощта към ЕС Анкара ще получи 6 милиарда евро помощ, падане на визите за пътуване в Шенген и напредък в преговорите с Брюксел за членството на страната в съюза. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама