Вълна от недоволство в Исландия заради дoсиетата "Панама", хиляди искат оставката на премиера

14:38, 04 апр 16 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 16 000 исландци дават заявка за участие в организирания пред сградата на парламента в Рейкявик протест с искане на оставката на премиера Сигмундур Гунглаугсон. Неговото име фигурира в разкритията, станали известни като „Досиетата Панама“, хвърлящи светлина върху укрити сметки на висши политици по цял свят.

"Исландците са по-гневни откогато и да било", предава кореспондентката на германския вестник "Зюдойче Цайтунг" - медията, която в неделя вечер първа оповести части от голямото международно разследване.

Заради скандала Гунлаугсон ще отговаря на критиките на членовете на парламента, които поискаха оставката му и свикване на предсрочни избори. Очаква се опозицията да поиска вот на недоверие в парламента, който вероятно ще бъде гласуван тази седмица.

Бившият министър-председател на Исландия Йохана Сигурдардотир призова своя колега да подаде оставка, след като името му се появи в международно разследване по отношение авоарите на хора с ръководни длъжности в офшорни зони.

"Премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон трябва незабавно да подаде оставка", написа Сигурдардотир вчера вечерта във Фейсбук. Според нея исландците не бива да имат премиер, от когото се срамуват. "Министър-председателят е демонстрирал недоверието си в исландската валута и икономика, влагайки парите си в офшорка. Той, изглежда, не разбира какво значи морал", допълни тя.

Исландският политик Сигмундур Давид Гунлаугсон начело на страната от 2013 година. Председател е на Прогресивната партия и е най-младият премиер в историята на Исландия. Според „Досиетата Панама“ той и съпругата му притежават офшорка на Британските Вирджински острови наречена Wintris Inc, която е притежавала 4 млн. долара под формата на облигации в трите най-големи банки на Исландия. И трите фалираха през 2008 г, а Гунлаугсон водеше кампания против спасяването им от чуждестранни кредитори.

През 2009 г. Гунлаугсон е избран за депутат, но не разкрива публично собствеността си в Wintris. В последния ден на 2009 г. той продава 50-процентовия си дял от офшорката на съпругата си за 1 долар.

От администрацията на премиера казват, че съдружието му във въпросната фирма било „грешка” и никога не е бил пазен в тайна фактът, че парите на компанията са от бизнес на семейството на половинката му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама