Корупция и сериозни грешки в ООН разкри вътрешен одит

16:05, 04 апр 16 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозни пропуски и недостатъци във връзките на ООН с две фондации и няколко неправителствени организации разкрива разследване на бюрото за вътрешен одит на организацията.

Нарушенията са свързани с делото за корупция, в което е замесен и бившият председател на Общото събрание на ООН Джон Аш.

Разкритията са публикувани в поверителен доклад, съдържащ 21 страници, съобщава „Ройтерс“. Агенцията се е добрала до документ, показващ данни от одит, извършен по нареждане на генералния секретар Бан Ки-мун.

Докладът разглежда обвиненията, отправени срещу Аш, който бе председател на Общото събрание в периода 2013-2014 г., и срещу още шестима души.

"Ройтерс" отбелязва, че това е най-големият корупционен скандал в Организацията на обединените нации от времето на аферата „Петрол срещу храни“, избухнала по времето на предишния генерален секретар на ООН Кофи Анан.

Според доклада ООН не е проучвала щателно някои неправителствени организации, преди да започне работата си с тях.  Освен това служители на ООН са пътували за сметка на такива организации и са получавали подаръци от тях. Има и случаи на некоректно оформени или променяни документи.

Бившият председател на Общото събрание на организацията Джон Аш е обвинен от САЩ в това, че е превърнал председателството си в „платформа за печалбарство“ с приемане на рушвет в размер на над 1 млн. долара.

"Разкритията поставят под въпрос честността, независимостта и безпристрастността на ООН", подчертава одитният доклад.

Бюрото за вътрешни разследвания на ООН препоръчва на Бан Ки-Мун да въведе ред във връзките на ООН с други организации, които да бъдат проверявани щателно преди това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама