Украинската радикална партия стартира процедура по импийчмънт срещу президента Петро Порошенко заради досиетата "Панама“

19:00, 04 апр 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на Радикалната пария в Украйна Олег Ляшко стартира процедура по импийчмънт срещу президента Петро Порошенко. Името на държавния глава се свързва с офшорка, която използвал, за да спаси собствената си компания „Рошен“, според разкритията в Досиетата "Панама".

"Ние настояваме да се създаде специална парламентарна комисия, която да разследва фактите за тайните офшорни компании на украинския президент", написа Ляшко във Фейсбук. 

Това стана, след като националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) обяви, че няма правомощия да проведе разследване на действащ президнт. 

Според партията регистрацията на офшорна компания от Порошенко представлява избягване на данъци, корупция, отказ от деклариране на имоти, както и злоупотреба с президентските правомощия. 

От Радикалната партия добавят, че отказът на Националното бюро за борба с корупцията да разследва твърденията „подчертава неговата зависимост от правителството и имитацията на борба с корупцията”.

В своя защита Порошенко каза, че е спазил изцяло законите, след като името му беше споменато в международно разследване за укриване на доходи чрез създаване на офшорна компания на британските Вирджински острови, предаде Франс прес.

"Мисля, че може би съм първият високопоставен украински представител, който управлява по напълно сериозен начин активите си, плаща си данъците и се справя с проблемите, произтичащи от конфликт на интереси. По тези въпроси аз спазвам напълно украинското и международното право", написа Порошенко във Фейсбук. След като станах президент, не участвам в управлението на активите си и съм прехвърлил отговорността за това на консултантски фирми и адвокати, допълва той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама