Димитър Кабаков ще ръководи общинския театър в Казанлък

07:08, 05 апр 16 / Култура 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от най-успешните представители на съвременната българска драматургия - Димитър Кабаков е новият директор на общински театър "Любомир Кабакчиев" в Казанлък, съобщиха от Общината.

Финалните условия на конкурса включваха защита на авторска концепция на тема: "Развитие и утвърждаване на  театър "Любомир Кабакчиев", като водещ институт в региона" и проведено събеседване.Комисията за избор на директор класира на първо място Димитър Кабаков

Димитър Митев - Димитър Кабаков е сред водещите имена в  новата българска драматургия. Той печели признанието на публиката и критиката като поет, драматург, режисьор и продуцент. Първият сценичен дебют - пиесата "Жарава" му донася куп отличия. Сред най-харесваните спектакли с негово участие са още "Амарантос", "obi4.com", танцовите проекти "Прозрението на камъка", "Огледало на времето" и "Пандора" на балет "Арабеск".  Сред успешните авторски заглавия са пиесите "Баба Яга", "Пустинен кръг", "Игра на Верди", "Градината на боговете", "Разговор с огледало" и много други. Още с първата си стихосбирка "Полуесен, полуздрач" печели почитателите на лириката у нас. Високи са оценките и за втората му поетична книга "Дом на вятъра", която излезе само преди месец.

Димитър Кабаков е редовно номиниран за работата си, носител на редица поетични и театрални отличия. През 2011 г. създава продуцентската организация за независимо театрално изкуство "Креди Арте". Две години по-късно продуцираният от нея спектакъл на Димитър Живков "Живак", с режисьор Димитър Стефанов получава Аскеер 2013 за Изгряваща звезда на Димитър Живков. С театралната си приказка "Ти кой си!? Пътят към Храма" Кабаков и тази година бе в предварителния списък за номинации в една от най-специалните категории - за съвременна българска драматургия.

Новият директор на общински театър "Любомир Кабакчиев" Димитър Кабаков е роден в Пловдив на 23.02.1963 г., но работи и твори в София. Завършил е българска филология в СУ "Свети Климент Охридски" и театрална режисура при проф. Здравко Митков в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама