Пловдив чества 135 години от първите залесявания на тепетата

07:20, 05 апр 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дъбови фиданки ще бъдат засадени днес в подножието на Младежки хълм в Пловдив. Инициативата е в чест на 135 години от първите залесявания на пловдивските тепета.

На 25 август (6 септември) 1881 г. по предложение на Люсиен Шевалас започва масовото засаждане на дървета по голите хълмове Бунарджика и Сахат тепе. Преди повече от сто години прочутите пловдивски тепета в по-голямата си част били обезлесени, което личи и от малкото снимки, останали от ония времена.

Акцията е и част от официалното откриване на Седмицата на гората. Тази година събитията се провеждат под егидата на кмета на Пловдив Иван Тотев, по предложение на Регионалната дирекция по горите (РДГ).

По време на церемонията ще бъдат наградени класираните за приза "Лесовъд на годината 2015" и "Служител по контрола 2015" за Пловдивския регион.

Програмата на Седмицата на гората включва още Ден на отворените врати в РДГ (на 6 април), награждаване на децата от Центъра за настаняване от семеен тип към комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив, участвали в конкурса за картичка на тема "Дървото - моят живот" (на 7 април), озеленяване на дендрариума в двора на РДГ и почистване на дворното пространство (на 8 април) и голям "Горски празник" на 9 април в парк "Лаута". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама