Плевнелиев открива конференция на високо равнище за правата на детето

07:31, 05 апр 16 / Политика 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев ще открие конференция на високо равнище на Съвета на Европа за представяне на новата Стратегия за правата на детето 2016-2021, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

 

Форумът ще постави начало на изпълнението на Стратегията, приета на 2 март 2016 г. в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това е третата Стратегия на СЕ за правата на детето по прилагане на програмата "Да изградим Европа за и със децата“. След Стокхолмската стратегия и тази от Монако, на Софийската конференция се дава официално началото на третата стратегия. 

 

Домакини на двудневния форум са Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на труда и социалната политика. Конференцията дава възможност на представители на високо равнище на държавите членки на СЕ и международните организации да изразят своя ангажимент към Стратегията и да представят вижданията си по нейното прилагане. С изказване в началото на конференцията ще участва също така комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс. 

 

В дните на форума, който ще продължи до 6 април, ще се проведат девет тематични сесии, като участниците могат да научат и обсъдят последните развития по отношение на най-острите предизвикателства, обхванати от Стратегията – осигуряване за всички деца на равни възможности; участие в решенията, които ги засягат; живот без насилие; адаптирано за деца правосъдие; упражняване на правата на детето в цифрова среда. Стратегическият документ ще бъде изпълняван от 47-те държави членки на Съвета на Европа през следващите шест години. 

 

Заедно с българския държавен глава, участие във форума на високо равнище ще вземат президентът на Малта Мари-Луис Колейро Прека, заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батаини-Драгони, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на външните работи Даниел Митов, министри и експерти по въпросите на социалните политики и децата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама