Данъчните погват българите, свързани с досиетата „Панама“

07:47, 05 апр 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната агенция за приходите (НАП) е отправила официално искане до българския партньор на международния Консорциум на разследващите журналисти за достъп до информация на български лица, за които има данни, че са свързани с офшорни сметки или операции. Данъчните са готови да окажат и помощ на журналистите при обработката и анализирането на информацията, която е в голям обем.

Консорциумът публикува досиета, изтекли от панамската кантора "Мосак Фонсека", уличаваща политици от цял свят в притежаване на сметки в офшорни компании. От българска страна като партньор е посочена журналистката Алексения Димитрова. Пред БНТ тя каза, че не е получила още искането, но не е упълномощена да предоставя каквито и да било документи, а решението за това е на консорциума. Тя каза, че от данните, до които тя е получила достъп, засега няма български политик акционер.

В писмото до нея, подписано от изпълнителния директор на НАП, се казва, че Националната агенция за приходите следи за спазването на данъчното и осигурително законодателство и единното прилагане на правилата спрямо всички. Общественият интерес изисква внимателно да се анализират, проучат и ако има отклонения от нормативните изисквания, да се разследват всички данни за потенциално отклонение от облагане на български физически или юридически лица, пише шефът на данъчните Бойко Атанасов.

Той се надява да получи информация за български лица, за които има информация за офшорни сметки или операции, когато това е възможно. Данните ще бъдат използвани единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация, уверява шефът на данъчните.

Екипът на НАП е на разположение за провеждане на допълнителни срещи и помощ при обработката и анализирането на големи обеми информация, ако сметнете подобен подход за подходящ, се казва в писмото.

Атанасов напомня, че наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления. Независимо от това косвените доказателства за подобна активност според него би следвало да бъдат внимателно проучени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама