Спешна среща във Виена заради конфликта в Нагорни Карабах

08:29, 05 апр 16 / Свят 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във вторник във Виена ще се проведе среща на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заради конфликта в Нагорни Карабах. За това потвърди в понеделник германският външен министър Франк-Валтер Шайнмайер.

„Утре (вторник б.р.) във Виена ще се събере Минската група за Нагорни Карабах на ниво посланици“, обясни министърът на външните работи на ФРГ в рамките на прессконференция с норвежкия си колега Берге Бренде.

Щайнмайер подчерта, че конфликтът в непризната република Нагорни Карабах е „опасен, тъй като лесно може да се разпространи в региона“. След преговори с външните министри на Азербайджан и Армения германският политик призова за „спокойствие и деескалация“ на напрежението в спорните територии.

При ожесточените боеве, започнали през почивните дни и определяни като най-тежките от началото на 90-те години насам, загинаха най-малко 33-ма души, сред които и цивилни граждани. В понеделк бе съобщено за още четири жертви на сраженията между арменски и азерски войски.

Президентът на Армения Серж Саргсян предупреди в понеделник, че избухването на насилие в Нагорни Карабах заплашва да се превърне в пълномащабна война с Азербайджан. В отговор министерството на отбраната в Баку заяви, че ако подкрепяните от Армения сили на т.нар. Нагорно-Карабахска република не спрат да стрелят по цивилни, армията ще се подготви да атакува главния им град Степанакерт.

„Допълнителна ескалация на военните действия може да доведе до непредвидими и необратими последици, включително избухване на широкомащабна война", заяви още държавният глава Серж Саргсян пред посланици от ОССЕ в арменската столица и предупреди, че това може да се отрази на стабилността не само на Южен Кавказ, но и на Европа.

Саргсян каа още, че страната му може да признае Нагорно-Карабахската република (НКР) за независима държава, ако боевете не утихнат.

Нагорни Карабах е анклав на територията на Азербайджан, населен с арменци. Тяхната република не е призната от нито една държава.

Държавите от Минската група на ОССЕ, в която влизат Беларус, Германия, Италия, Швеция, Финландия, Турция, Армения, Азербайджан, Франция, САЩ и Русия не успяват да сложат край на конфликта вече повече от две десетилетия.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама