Пловдив посреща Виенски оркестър на фестивала "Австрийски музикални седмици"

08:56, 05 апр 16 / Култура 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фестивалът "Австрийски музикални седмици" започва днес с концерт на Виенски камерен оркестър в столицата, а утре музикантите ще зарадват и публиката в Пловдив от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов"

Австрийските музикални седмици се провеждат за 20-и пореден път у нас. Тази година фестивалът продължава от 5 април до 13 май. Миналата година Пловдив се включи за четвърти път в музикалния празник, организиран от посолството на Австрия.

Виенският камерен оркестър е поканен специално за 20-ия юбилей на фестивала и ще свири на откриването в София, след което ще изнесе концерти в Пловдив и Бургас.

Виенският камерен оркестър е основан през 1946 г. За своята 70-годишна концертна дейност се е утвърдил като един от водещите камерни оркестри в музикалния свят. Първият главен диригент на оркестъра Карло Дзеки, дългогодишният ръководител Филип Антремон, както и редовната съвместна работа с гост-диригенти като Йехуди Менухин и Шандор Вег допринасят за стила и облика на оркестъра.

Под ръководството на настоящия главен диригент Щефан Владар Виенският камерен оркестър продължава да затвърждава международния си авторитет. Формацията има многобройни изяви в родната Виена, като наред със собствен концертен цикъл в "Концертхаус" свири и в "Музикферайн" и Театър на р. Виена. Концертните турнета на всички континенти се посрещат с много висока оценка от публиката.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2016 година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама