Плевнелиев: Стратегията за правата на детето ще напътства 47 страни

09:20, 05 апр 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За мен днес е голяма чест да бъда патрон на тази конференция на най-високи ниво на Съвета на Европа за правата на детето, заяви президентът Росен Плевнелиев на откриването на форума, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Конференцията ще бележи за следващите 6 години нашите планове. Не е случайно, че новият стратегически документ се одобри по време на българското председателство. България превърна политиките за деца в приоритет. Днес започва изпълнението на Стратегията за правата на детето, софийската стратегия. Тя ще напътства 47 страни през следващите 6 години", подчерта президентът.   По думите му чрез стратегията ще има равни възможности за всички деца, живот без насилие, адаптиране на правосъдието и права на децата в цифровата среда. "Трябва да признаем, че насилието над деца не е нещо необичайно. Изкореняването на стереотипите е много труден процес, изисква се цялостна промяна на обществото", категоричен бе Певнелиев. 

Стратегията  е изработена в режим на тотално съгласие. Всички казали тежката си дума, а това било гаранция за изпълнението й. "Моята страна извървя динамичен и труден път на режимите за грижите на децата. Много се гордеем, че през 2015 година затворихме всички институции за деца с увреждания", добави той.

Форумът ще постави начало на изпълнението на Стратегията, приета на 2 март 2016 г. в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това е третата Стратегия на СЕ за правата на детето по прилагане на програмата "Да изградим Европа за и със децата“. След Стокхолмската стратегия и тази от Монако, на Софийската конференция се дава официално началото на третата стратегия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама