1500 непридружени деца идват в България за тримесечие, заяви Калфин (обновена)

09:33, 05 апр 16 / Политика 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отношението към децата е знак за зрелостта на една държава. Днес има много предизвикателства - някои са нови, други стари, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на конференцията на Съвета на Европа за представяне на новата Стратегия за правата на детето 2016-2021 г., предаде репортер на София Topnovini.bg. 

"Проблемът с изчезналите деца е и български, и европейски. В Швеция например преди година е имало около 300 непридружени деца, сега са 36 000. В България на тримесечие идваха около 1500. Те нямат легално формален представител. Много е трудно да бъдат задържани в България. Повечето деца, които идват в страната са от Афганистан. Има създадени условия за тях, но проблемът е, че не се задържат", уточни пред журналисти вицепремиерът.

Според него проблемът може да се реши, като се смени подходът и посочи, че лагерите около Сирия са мястото, от което би трябвало да се поемат бежанци. "България си изпълнява всички задължения по регистрацията на бежанци. Работим по законопроекта за детското правосъдие. Идеята е деца под 14-годишна възраст да не влизат в затворена институция", допълни Калфин. 

 

По време на конференцията той подчерта: "Безспорно някои са свързани с промените в комуникационната сфера, в начина, по който цифровите медии създават алтернативно възпитание на децата и младите хора. Ако не вземем мерки, може да се превърне във формално образование. Темите свързани с детската бедност показват зрелостта на едно общество за своето бъдеще". 

Той посочи, че предвиждат закриване на интернатите. "Развихме системата на приемните семейства. Дадохме на децата да бъдат отглеждани в среда близка до семейната. Има над 560 видове социални услуги за децата", допълни той. 

По темата за бежанците, Калфин заяви, че през последните месеци има голямо нарастване на непридружените деца. "Идват без документи и пътуват без родителите си", уточни вицепремиерът. Според него това граничело с трафика на деца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама