Панамските власти започват разследване заради скандала с досиетата „Панама“

09:34, 05 апр 16 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властите в Панама започват разследване във връзка със световния скандал досиетата „Панама“, разкриващи укриване на данъци чрез офшорни компании.

"Фактите, описани от националните и международни медии под название "Панамски документи", ще станат обект на разследване", се посочва в съобщение на министерството на правосъдието, цитирано от АФП.

Още в понеделникн властите на Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия, Австрия и редица други страни поискаха от журналистите копия на документите, за да ги проучат и вземат съответните мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони.

Публикуването на документите припомня необходимостта от по-решителни мерки в тази сфера, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гуриа, цитиран от ТАСС. Според него през последните 7 години в света като цяло в тази сфера се е извършила "невероятна трансформация".

Междувременно стана ясно, че Китай налага ограничения върху отразяването на скандала. Търсенето в интернет на публикации по темата, както и на постове в социалните медии, е блокирано. Статиите и постовете, съдържащи думите досиетата „Панама“, излизат в търсачките, но не могат да се отворят, за да се види пълното им съдържание, отбелязват световните медии. Вчера редица медии по света съобщиха, че роднини на настоящи и бивши китайски политици и ръководни кадри, сред които премиера са замесени в офшорни схеми и имат скрито богатство.

В Китай могат да бъдат прочетени едва няколко статии, посветени на скандала, в които се упоменават лица, които не са свързани с Китай, като например футболиста Лионел Меси

Разразилият се в началото на седмицата скандал досиетата „Панама“ разкриват, че освен хилядите анонимни замесени в списъците фигурират много големи имена, сред които на държавни глави, милиардери, спортисти, известни личности или личности, попадащи в обхвата на международните санкции, които са използвали офшорната система, за да прикрият своите активи.

Френският в. „Монд”, съвместно с Мeждународния консорциум за разследваща журналистика във Вашингтон и германския ежедневник „Зюддойче цайтунг” (Suddeutsche Zeitung), които са получили информационния масив, имат достъп до 11,5 милиона документа, които разкриват скритите в тъмните финансови убежища авоари на световни политически лидери, криминални мрежи, футболни звезди или милиардери. Тези 11,5 милиона файла са от архива на панамския офис на компанията „Мосак Фонсека”, специализирана в уреждане на разплащания към офшорни компании между 1977 г. и 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама