НАП да разкрие свързаните с офшорни компанни, за да не стане като с „Булгартабак“, искат политици

09:43, 05 апр 16 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната агенция по приходите (НАП) има възможност да стигне до истината с офшорните фирми, свързани с българи. Това каза бившият икономически министър и настоящ общински съветник от ДБГ Трайчо Трайков. Думите му са във връзка със скандала с офшорките от уикедна, при който изтекоха милиони документи за скрити доходи на световни лидери.  

Попитан защо държавата не знаеше кой е собственикът на „Булгартабак“, Трайков обясни, че се е знаел крайният собственик – руската банка ВТБ . Впоследствие се прехвърлил на друг краен собственик – офшорна компания в Дубай, която имала номинален собственик дубайски гражданин. „Освен него тази компания има и реален собственик, който ако държавата държи да го открие, може да го направи“, убеден е Трайков.

Според Антон Кутев от БСП държавата не си е изпълнила задълженията в случая, тъй като е било абсолютно задължително да се открие собственикът на „Булгартабак“.

„Сега са налице резултатите от това, че тогава не сме го намерили“, каза още социалистът.

По думите на Трайков е станало много лесно да си откриеш офшорна сметка и не е задължително да си много богат. Затова развитите страни решили, че това е проблем, който трябва да бъде решение.

Според Антон Кутев разкриването на данни във всеки един случай трябва да бъде поощрявано. По този начин не се давало спокойствие на политиците и според него не бива да се дава.

„Трябва да стигнем до ситуация да няма политик в Европа или САЩ, който да си помисли, че може да скрие доходите си навън. Подобни скандали са абсолютно необходими и те трябва да се стимулират по всякакъв начин“, категоричен е Кутев.

По думите на Трайков е много лесно за правителствата да стигат до такава информация, защото живеем в епохата на интернет и все по-силния контрол върху потока от информация.

„Вече се оставят толкова много следи, че ще има подобни скандали и в бъдеще“, убеден е общинарят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама