Съветът на Европа: Спешно да вземем мерки за децата на бежанци в ръцете на трафиканти

09:55, 05 апр 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешно да вземем мерки за защита на децата на бежанци, които са в ръцете на трафикантите, призова Габриела Батини-Драгони, зам.-генерален секретар на Съвета на Европа на конференцията за представяне на новата Стратегия за правата на детето 2016-2021 г., предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Тя благодари на външния министър Даниел Митов за подготовката на конференцията. По думите й дневният ред на детето винаги е имал огромно значение. "Децата ще бъдат бъдещи застъпници на тези права. Как да сме сигурни, че те ще растат като защитават правата, за които трябва постоянно да се борим?", запита Драгони. 

Тя очерта общо 5 урока, които трябва да научат децата. Първият е да обучат децата, че Европа е място, лишено от насилие. "Съветът на Европа се гордее с това, че държавите-членки, които забраняват смъртното наказание, се удвои. 14 от държавите-членки са гарантирали, че удрянето на дете например ще се преследва тежко", добави тя. 

Вторият урок е, че социалните права са също човешки права. Според нея трябва да се поправи несправедливостта, която все още съществува. "Все още има детски труд в Европа. Трябва да помислим как да дадем глас на децата", заяви Драгони.

Третият урок е да учат децата винаги да изразяват гласа си в решенията, а четвъртият ги учат, че ангажираност на мнозинството е да защитава малцинството. "Това означава да се гарантират правата на децата на хората с различна полова ориентация. Преди няколко седмици издадохме инструкции за отношението към децата бежанци", допълни Драгони. 

Като пети урок, тя посочи да научат децата, че няма черни дупки в правата им, включително и в Интернет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама