Трето място завоюваха русенските математици на Международно състезание по роботика

11:13, 05 апр 16 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На трето място се класира отбор от Русенската математическа гимназия в една от категориите на откритото първенство на Австрия по роботика RoboCupJunior – Austria Open, съобщиха от МГ "Баба Тонка". То се проведе на 2 и 3 април 2016 г. (събота и неделя) в Инсбрук. Както вече съобщихме, общо 6 възпитаници на МГ „Баба Тонка” в Русе представиха България за първи път в състезанието под ръководството на Донка Симеонова, старши учител по информатика и Митко Кунчев, директор на гимназията.

 Васил Атанасов и Павел Димиров от XIIв. клас заеха престижната трета позиция в направление „Спасяване в 3D лабиринт” (Rescue Maze), в силна конкуренция с най-добрите отбори на 9-те страни участници в надпреварата. Това са Австрия, Германия, Хърватия, Италия, Словакия, Словения, Англия, Щвейцария и за пръв път отбор от България. Направлението „Rescue Maze” съществува и в състезанието за студенти RoboCup и е прехода между двете лиги.

Никол Павлова от VIIIв клас и Ивайло Петков от Xг клас завладяха публиката и впечатлиха журито с български ритми, танци и носия. Както вече съобщихме, те бяха подготвили няколкоминутен музикален етюд с участието на хора и роботи за състезателната категория „on stage”.

Отборът на Станислав Тошев от XIв клас и Калоян Мънев от XIIв клас също се представи достойно в оспорвана надпревара с 25 тима в направлението „Rescue Line”.

RoboCupJunior е глобална образователна инициатива, част от Robocup, и се сътои от регионални, национални и международни състезания по роботика за ученици. Целта е практическото приложение на знанията, които те получават по роботика и други свързани науки, като математика и физика, да ги стимулира в реализацията им в областта на техническите и инженерните науки.

RoboCup Junior 2016 Austria Open е квалификационното състезание на Австрия, от което се излъчват най-добрите отбори на страната за участие в тазгодишното световно първенство, което ще се проведе в Лайпциг, Германия. Половината от разходите за участието на представителите на България бяха покрити от Фонд "Математика на бъдещето", а останалата част – от русенски фирми. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама