КЗК спря опита на Цветан Василев да продаде “Дунарит”

11:25, 05 апр 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да откаже искането на “Емко” да придобие компанията “Дунарит”, контролирана от Цветан Василев, докато тече съдебно дело за собствеността на продаваното дружество. Това пише “Капитал Daily” в днешния си брой.

Според изданието определението на КЗК “сериозно надхвърля мандата на антимонополния орган да изследва пазарните ефекти от сделки по сливания и придобивания, а така той се захваща с несвойствената дейност да защитава права и интереси на акционери, вместо да следи за пазарната конкуренция”. По този начин Комисията влиза в услуга на бившето доверено лице на Цветан Василев Бисер Лазов, който “от затварянето на КТБ води война за овладяване на контрола над завода”, пише още “Капитал Daily”.

Лазов е приеман за част от лагера на депутата Делян Пеевски, който в средата миналия месец финализира покупката на 50% от "Техномаркет България" от бизнесмена Едоардо Миролио. Според запознати сделката е включвала и продажба на вземането от "Дунарит", където след цесии неговото дружество "Е. Миролио" е най-голям обезпечен кредитор с около 25 млн. евро вземания.

Досега КЗК многократно е одобрявала много други подобни искания въпреки висящи спорове. Така например в началото на годината КЗК одобри набързо искането на фирмата на Пеевски "НСН инвестмънт" да придобие контрол в "Техномаркет България", въпреки че върху акциите на Миролио и на другите големи акционери имаше запори от синдиците на КТБ по бъдещи отменителни искове, с които те възнамеряват да претендират контрол над дружеството, припомня изданието.

В определението си КЗК не дава детайли защо този път е решила да се поинтересува от инвеститорските права на офшорката от Британските Вирджински острови EFV International Financial Ventures, която в писмо до регулатора обяснява, че без нейно съгласие надолу по веригата на собствеността е изгубила непрекия си контрол над "Дунарит", за което е завела и дело в Софийския градски съд.

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев не коментира пред изданието дали ще обжалва.

Заводът “Дунарит” се занимава с проектиране и производство на военна и машиностроителна продукция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама