Нови жертви на боевете в Нагорни Карабах, примирието между Армения и Азербайджан нарушено над 120 пъти за денонощие

11:35, 05 апр 16 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 20 души са последните жертви на ожесточените сражения, които се водят в непризната република Нагорни Карабах вече трето денонощие. Това обявиха от военното министерство на Армения, цитирано от ТАСС.

Други 72 души са ранени, а 26 се водят безследно изчезнали. Убити са едно дете и трима цивилни, заяви началника на оперативния щаб на армията за отбрана Виктор Артасмян.

Според Ереван азербайджанската армия е изгубила 300 войници, 18 танка, два хеликоптера, три бойни машини на пехотата, шест безпилотни самолета, автомобил на инженерни войски и ракетна установка „Град”.

В понеделник вечерта в района на град Мардакерт в непризнатата Нагорно-Карабахска република са се водили ожесточени сражения, а на места снарядите са падали в самия град. Според кореспондент на Sputnik-Армения обстрелите са нанесли щети на сградите. Повечето хора са скрити в убежища. Жените и децата са изпратени в други, по-спокойни райони, а в града са останали предимно мъже.

Според арменска медия азербайджански военни са обстреляли автобус с журналисти, които се връщали от град Мардакерт към столицата на Нагорни Карабах. Снарядът е паднал на 20-30 метра от автобуса и за щастие няма пострадали.

От събота ситуацията в непризнатата Нагорно-Карабахска република се влоши, след като враждуващите страни в замразения конфликт се обвиниха взаимно за нарушаване на примирието.

От военното министерство на Азербайджан съобщиха, че през изминалото денонощие арменските въоръжени сили са нарушили примирието 120 пъти в различни направления на фронта в зоната на карабахския конфликт, използвайки тежки картечници, 60-, 82- и 120-милиметрови минохвъргачки, гранатомети и артилерийски установки. По данни на ведомството, от територията на Армения са били обстрелвани редица позиции на националната армия, разположени по границите на двете държави.

Днес във Виена ще се проведе специално заседание на постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във връзка с конфликта. В хода на заседанието председателите на Минската група ще информират постоянния съвет за ситуация в зоната на конфликта и за своята позиция, а след това ще се състои дискусия с участието на страните-членки на ОССЕ.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама