Студентски практики и обучение според изискванията на работодателите обсъждаха в Русенския университет

11:36, 05 апр 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студентски практики и обучение според изискванията на работодателите обсъждаха на среща академичното ръководство на Русенския университет и мениджъри от ВИТТЕ Аутомотив

Нуждата от добре подготвени инженери, които да постъпят в производството, обсъждаха на работна среща членове на академичното ръководство и представители на ВИТТЕ Аутомотив.

В разговора участваха ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание на университета, чл.-кор. проф. Христо Белоев, ръководителят на Центъра за кариерно развитие, проф. Иван Евстатиев, и деканите на четирите инженерни факултета – по Електротехника, електроника и автоматика, проф. Михаил Илиев, Аграрно-индустриалния, проф. Генчо Попов, Транспортния, проф. Васко Добрев и проф. Бранко Сотиров, от Машинно-технологичния факултет. Немската компания беше представена от изпълнителния директор Христо Христов и Светлана Жекова, мениджър Човешки ресурси.

Изпълнителният директор на ВИТТЕ Аутомотив, Христо Христов сподели необходимостта от инженери по качество, които да управляват процесите и да внедряват коригиращи мерки. В момента във фирмата работят над 600 човека, като 95% от тях са възпитаници на Русенския университет.

Беше обсъдена възможността за продължаващо обучение на служителите на компанията по определени дисциплини, като идеята е обучението да не е еднократно, а циклично и в него да се надграждат повече знания и умения. Христо Христов коментира, че в следващите години ще изпитват голяма нужда от специалисти по логистика.

В момента в компанията работят около 60 човека, но се очаква работата за тях да се увеличи.

Опитът в съвместните магистърски програми между Русенския университет и различни фирми беше представен от ректора, проф. Велизара Пенчева. Тя се ангажира да се създаде работна група, която да набележи основните дейности по адаптирането на обучението според изискванията на работодателя. Проф. Пенчева обърна внимание, че от юли отново ще стартира проектът „Студентски практики”, по който студентите влизат в реалния трудов процес, получават стипендия, а много от тях остават на работа във фирмите и институциите.

Участниците дискутираха създаването на своеобразна студентска академия, в която студенти от втори курс да бъдат селектирани от фирмите и да бъдат обучавани по определена методика. От една страна младежите ще имат мотивацията да учат допълнително, като им се осигурява възможност за работа, от друга – компаниите ще получат кадри, обучени по техните изисквания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама