Честват 85-годишнината от рождението на проф. Венета Вичева в Шумен

11:54, 05 апр 16 / Култура 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С конкурс за млади диригенти, кръгла маса, изложба и концерти ще бъде отбелязана 85-годишнината от рождението на проф. Венета Вичева. Организатори на проявите са община Шумен, Шуменският университет (ШУ), Българският хоров съюз, Общинският детски комплекс в Шумен. Инициативите започват от 7 април и ще завършат на 9 април с Панорама на българското хорово изкуство, обяви зам.кметът по култура и образование Найден Косев.

Честването е посветено и на 45-годишнината от откриването на университета в Шумен.

„Проф. Венета Вичева бе една от знаковите фигури в този университет. Опитваме се да продължим делото й. Тя е и един от основоположниците на специалността обучение по музика в университета”, каза преподавателката от ШУ проф. Дарина Василева. Тя допълни, че над 400 произведения на български композитори са популяризирани чрез работата на известната хорова диригентка.  Тя има и огромен принос за развитието на българската хорова песен.

В нейна памет е организиран конкурса за млади диригенти „Златна палка”, който ще започне на 7 април. Студенти, които учат в тази специалност ще покажат майсторството си в дирижирането. Това ще бъде четвърто издание на конкурса, тази година в него ще участват осем бъдещи диригенти. Акцентът ще бъде върху произведения на български композитори.

Жури в състав-Деница Узунова, диригент на хор „Бодра песен”, Галина Луканова от Българския хоров съюз и доц. Цветелина Славова от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий” ще оцени представянето на участниците в конкурса. Най-добрият ще получи награда – диригентска палка.

Честванията в памет на проф. Венета Вичева ще продължат на 9 април с откриване на барелеф. Той е изработен от доц. Петър Дичев и е поставен във фоайето на  Педагогическия факултет на университета.

Пак на 9 април, от 10 часа в Педагогическия факултет ще се проведе и кръгла маса, посветена на видната шуменка.  Вечерта от 18.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева” ще се състои концерт с участието на хор „Родни звуци”, хор „Бодра песен”, Вокална студия при НЧ ”Паисий Хилендарски” –Балчик, женски хор „Христина Морфова” при НЧ „Д-р Петър Берон”-София и хор „Морски звуци” –Варна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама