“Зелените” предложиха правила за мрежова неутралност

11:59, 05 апр 16 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Партия “Зелените” предупреди, че българската Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), заедно с комисиите от останалите държави в Европейския съюз, трябва да приеме правила, които да гарантират равнопоставеност на всички услуги в интернет.

От формацията предлагат някои правила, които според тях, ще уредят този въпрос и ще гарантират, че “един блогър ще може да конкурира могъща медийна група, че студент с гениална идея ще има възможността да вдъхнови света и че малки и средни предприятия ще имат конкурентен достъп до световните пазари”.

“За “Зелените” това е предпоставка, без която България няма да може да се отлепи от последното място по медийна свобода и икономическо развитие в Европейския съюз”, пишат от партията.

В последните години нарушенията на равнопоставеността в интернет зачестяват. Под имена като “нулев рейтинг”, “специализирани услуги” и “социални пакети” достъпът до интернет чрез някои доставчици все повече промотира едни услуги и дискриминира други. Резултатът са практики, с които умишлено се забавя скоростта към някои страници или дори се блокира достъпът до определени приложения. Целта е да бъдат предпочетени услуги, които имат допълнителна спогодба с доставчика. Така “Зелените” обясняват проблема, който все още не е добил достатъчно популярност в България.

“Европейският съюз осъзнава този риск и ето затова прие Регламент за мрежова неутралност. За съжаление, половинчатият компромис постигнат в Брюксел в крайна сметка прехвърли задачата за доуточняване на най-спорните моменти към регулаторите на страните членки”, казват от формацията.

“Опасността е доминантните участници – било то новинарски страници, социални мрежи или приложения за разговори и съобщения – да запазят бързите скорости за своите продукти. Това би създало двукласна мрежа, в която обикновените потребители, малки предприемачи и стартиращи бизнеси губят възможността  да се конкурират наравно с по-големите – нещо, което досега беше основната причина за успеха на глобалната мрежа”, казва Димитър Димитров, член на ИС и координатор „цифрова политика“ на “Зелените”.

За да се гарантира мрежовата неутралност, от формацията предлагат тя да бъде дефинирана като “равно техническо и икономическо третиране на всички пакети данни, независимо от вид, подател, получател, техническо средство и програма”.

Те предлагат мерките за управление на трафика да бъдат разрешени само в ограничени случаи - при изпълнение на решение на съда, при гарантиран на сигурността на мрежата, за преодоляване на временни извънредни натоварвания и при преустановяване на доставката на нежелани съобщения към потребители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама