САЩ въвеждат нови мерки срещу данъчните измами чрез офшорки

12:05, 05 апр 16 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американските власти взеха допълнителни мерки за борба срещу данъчните измами от американските компании, предаде "Ройтерс".

Министерството на финансите и данъчната служба обявиха нови мерки, насочени срещу т.нар. Корпоративни и данъчни и инверсии, които включват изпозлването на офшорни зони.

При тези практики американска компания обикновено купува по-малък чуждестранен конкурент и се пререгистрира в неговата страна. По този начин се прехвърля данъчната й регистрация, въпреки че основната част от ръководството остава в САЩ.

"Мерките трябва да направят подобни схеми по-малко изгодни за компаниите от икономическа гледна точка и чрез тях може да бъде забавен темпът на инверсиите", заяви министърът на финансите Джейкъб Лу. Според него тези практики могат да бъдат спрени само от законодателство, което трябва да бъде прието от Конгреса.

Президентът Барак Обама приветства решението на министерството на финансите и призовава законодателния орган да предприеме действия срещу тези практики, посочиха от Белия дом.

Американските власти проучват информацията, публикувана за скандала "Панамски документи", предадоха АП и АФП. "В течение сме на публикациите и в момента ги проучваме", заяви Питър Кар, говорител наминистерството на правосъдието на САЩ. Той отказа да коментира конкретни документи. "Министерството на правосъдието на САЩ приема много сериозно всички достоверни обвинения за корупция на високо равнище в чужбина, които може да са свързани със САЩ или с американската финансова система", добави Кар.

Той обаче отказа да коментира дали американските власти ще започнат официално разследване, съобщава АФП.

Не е ясно колко американци са споменати в публикуваните документи. В понеделник Белият дом отказа да коментира скандала досиетата "Панама"

Междувременно директорът на Международния консорциум на разследващите журналисти Джерард Райл заяви, че в разкритите списъци не фигурират имена на американски политици. Той все пак отбеляза, че в най-скоро време ще има публикувани много американски имена, но не и на политически личности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама