Отказаха да пуснат от ареста 15-годишен, разследван за изнасилване и убийство

12:21, 05 апр 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втори път в рамките на последните 4 месеца състав на Варненския апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на 15-годишния Ахмед Дж., разследван за изнасилването и за убийството на 74-годишна жена, както и за блудство с непълнолетно момиче, съобщиха от пресслужбата на съда.

При закрити врати, втората съдебна инстанция потвърди определение на Окръжен съд Търговище от края на март, с което е било отказано изменение на процесуалната мярка за принуда.

Непълнолетният обвиняем се разследва за това, че на 20 април миналата година в близост до с. Гагово и град Опака, чрез употреба на сила изнасилил 74-годишна жена от Попово, като деянието е било съпроводено с причиняване на средна телесна повреда. Според обвинението, на същата дата и на същото място по особено мъчителен начин той умишлено е умъртвил възрастната жена. Законът квалифицира престъплението като особено тежък случай.

Ахмед е привлечен като обвиняем и за това, че седем месеца по-късно, на 20 ноември тази година, в същото село извършил блудствени действия с употреба на сила по отношение на 14-годишно момиче. Проверят се данни и за други жертви на сексуално насилие от страна на обвиняемия.

Днес Варненският апелативен съд прецени, че съдът в Търговище внимателно и изчерпателно е обсъдил всички събрани доказателства. Деянията, за които младежът се разследва, са с изключително висока степен на обществена опасност.

Въпреки, че Ахмед вече е бил разпитван като заподозрян при разследването на изнасилването и убийството, той извършил и второ брутално посегателство над 14-годишно момиче, което е с 95% инвалидност.

Събраните в хода на разследването материали и доказателства, резултатите от ДНК експертизата, от биологичната експертиза и другите веществени доказателствени средства обосновават и за този съд предположението, че непълнолетният е автор на тежките престъпления. Според съда има реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление.

Както първата, така и втората съдебна инстанция не пренебрегват твърденията на защитата, че Ахмед има психически проблеми и се нуждае от специализирано лечение. В своето определение Варненският апелативен съд е записал, че психичното здраве на обвиняемия трябва да е обект на изследване. Задължение за това имат органите на досъдебното производство.

Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама