Проблемите с терористите, бежанците и малцинствата са свързани, посочиха НПО-та в Бургас

12:33, 05 апр 16 / Любопитно 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствени организации от цялата страна проведоха среща в Бургас, на която бяха обсъдени, посочени и анализирани проблемите с терористите, бежанците и малцинствата. Мероприятието бе организирано от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) - София, а домакини бяха от Асоциация „Деметра“ - Бургас. Това е третата национална среща на НПО мрежата за анализ на обществените рискове.

Темата на дискусията бе „Малцинствата и бежанците като рискови обществени фактори в България“.

„Първоначално темата беше за малцинствата, след което обаче нашият център се поусъзна и решихме, че не можем да говорим за малцинствата, без да говорим за основния проблем сега – бежанците, а моята добавка е за терористите, който е най-острият проблем“, обясни програмният директор на Центъра за либерални стратегии Деян Кюранов.

Стана ясно, че има свързаност на проблемите, а именно: терористи – бежанци – малцинства.

Главният проблем на Европа с ислямските терористи днес е, че на решението му пречи един друг проблем, който възникна наскоро – бежанците. Европа не може да им откаже убежище просто въз основа на факта, че сред тях има скрити терористи.

Главният проблем с бежанците пък е, че на разрешаването му пречи друг, който съществува от години, а именно – малцинствата.

По думите на Деян Кюранов, това, което пречи е, че нямаме теория и практика за това как да се оправяме с бежанците, а по този начин терористите ще си минават като част от тези бежанци и постоянно могат да бъдат сред нас.

За да разберем какво трябва и не трябва да правим с терористите, първо се налага да разберем какво трябва и не трябва да правим с бежанците, а следователно първоначално трябва да знаем как да правим политики за малцинствата.

„С бежанците не можем да се оправим, защото нямаме теория. Практиките, които имаме и които можем да научим от историята, са предимно такива, които не бива да повтаряме никога. И теорията пасува, и практиката също. Затова сме така“, добави Кюранов.

Той посочи, че има сериозни опасения, че поради някакви причини, ще се стигне до това да се разстрелват бежанци по границите на Европейския съюз и ще се чудим кой е дал заповед.

„Тук въпросът не е кой е дал заповедта, а кой не е направил политиката, която да направи тази заповед излишна“, каза още Деян Кюранов.

Целите на проекта „НПО мрежа за анализ на обществени рискове“ са да създаде връзки между местни НПО-та в България със специфично регионално развитие, да изгради мрежа за анализ на съчетанието от национални, наднационални и регионални рискове. Също така – да дава задълбочено местно знание за основните рискове в различните региони, което да служи за формулирането на публични политики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама