"Софийска вода" иска водата да поскъпне с 29 ст.

12:44, 05 апр 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Софийска вода" предлага увеличение на водата с 29 стотинки. В момента цената е 1,47 лв. за кубик (без ДДС), а предложението е столичани да плащат 1,76 лв. Това обявиха от дружеството по време на общинската комисия по инженерна инфраструктура, след като представиха бизнес плана си за тази година. Вдигането на цената на водата обаче не е част от него, а е предложение, което предстои да се обсъжда в Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР).

Един от аргументите е, че цената  не е повишавана от 2012 година. "Цената от 2012 година не покрива инвестициите, които са направени от дружеството от тогава до сега. На старата цена не можем да обслужим инвестиционните заеми, които дружеството трябва да обслужва", обосноваха се пред общинарите от "Софийска вода".

От дружеството посочиха още, че цената трябва да се увеличи, тъй като драстично са скочили фактурираните количества използвана вода в София.

Общинските съветници единодушно се обявиха против това предложение. Въпреки това общината няма никакво пряко влияние върху цената на водата, тъй като по закон само КЕВР може да реши дали да уважи исканията на комисионера.

От дружеството посочиха още, че през тази година и други общини са предложили увеличение на водата. В Плевен, местното ВиК предлага цената да скочи на 2,11 лв., в Бургас на 2,06 лв., Русе - 2,03 лв., а ВиК Варна предлага цена от 2,20 лв.

"Това от което ние се притесняваме и изискахме пълна справка и статистика на абсолютно всичко загуби, които дружеството е имало в годините назад. Искаме да си направим свой анализ реално как това би се отразило на едно увеличение на цената на водата. Да видим какви са фактурираните количества по периоди по месеци и по квартали", каза председателят на ресорната комисия Валя Чилова. Тя допълни, че в началото на годината кметът Йорданка Фандъкова е поискала пълен одит на дейността на "Софийска вода" и се очакват резултатите от него.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама