Седемдесет творци са изпратили материали за участие в конкурса за хумор и сатира в Кубрат

12:46, 05 апр 16 / Култура 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седемдесет творци от цялата страна са изпратили материали за участие в деветото издание на Националния конкурс за хумор и сатира в Кубрат.  Творческата надпревара е в три раздела - карикатура, кратки сатирични форми и стихотворение или кратък хумористичен разказ. Творбите на участниците вече са изпратени в София за оценяване, съобщи председателят на клуб "Жарава" Димитър Атанасов.

Традиционно председател на журите ще бъде Борис Арнаудов, а членове ще са Георги Василски, Румен Леонидов и карикатуристът Николай Пекарев.

Сред творците, изпратили материали за конкурса се Дулинко Дулев, Димитър Петров, Георги Бербенков, Динко Павлов, Александър Щинков, Христо Станчев, карикатуристите Йовчо Савов, Ириен Трендафилов, Цочо Пеев, Валентин Георгиев, Огнян Балканджиев и др. В конкурса със свои епиграми е участвал и творецът от Истанбул Кяшиф Юмер.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на специално тържество на 20 май от 17.00 ч., в ритуалната зала на читалище "Св.Св. Кирил и Методий" в Кубрат. Тогава ще бъде и награждаването на победителите. Като съпътстващи прояви организаторите предвиждат откриване на две карикатурни изложби. Едната ще бъде на ученици от Кубрат, а другата на карикатуриста от София Валери Александров, който ще бъде обявен и за почетен член на клуб „Жарава”. За поредна година ще бъде подредена и инсталация на художника Стоян Черников от Кубрат.

Всички участници в тържеството ще получат специален вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци.

Конкурсът за хумор и сатира, който протича под мотото „Вместо да умрем от глад, нека да умрем от смях” се организира от община Кубрат, програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и местният клуб на хумориста "Жарава". Началото му е поставено през 2007 година. През годините проявата предизвиква голям интерес в страната и до днес в нея са участвали над 1 100 творци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама