Близки до лидера на френския „Национален фронт“ Марин льо Пен в досиетата „Панама“

13:15, 05 апр 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветници на лидера на крайнодясната френска партия „Национален фронт“ Марин льо Пен са създали „прецизна офшорна система“ за криене на пари, пише в. „Монд“, който участва в мащабното разкриване на информация по аферата досиетата „Панама“.

Изданието уточнява, че със системата са изпращани пари в офшорни зони като Хонконг, Сингапур, Британските Вирджински острови и Панама. Целта била „да се изнесат пари от Франция чрез сенчести компании и фалшиви фактури, за да се избегнат френските органи за борба с прането на пари”, уточнява изданието.

Сред замесените са бизнесменът Фредерик Шатийон и финансовият експерт Никола Кроше, уточнява "Фигаро". Според изданието това са лица, близки до лидера на „Национален фронт“ Марин льо Пен. „Те са организирали сложна офшорна схема за превод на парични средства от Франция през Хонконг, Сингапур, Вирджинските острови и Панама“, разкрива изданието.

През 2012-а, малко след президентските избори бизнесменът Фредерик Шантийон с помощта на Никола Кроше успява да изнесе от територията на Франция 316 000 евро. По това време той е придобил с помощта на „Мосак Фонсека“ и телевизионна верига „Тайм Драгон“ със седалище в Хонк Конг, чиято компания-майка се намира във Вирджинските острови. Това „избягване“ на закона става чрез дружеството Ever Harvest Garments, принадлежащо на брата на Никола Кроше, който пък бил икономически съветник на Марин льо Пен и одитор на партията й „Национален фронт“.

В отговор на публикациите във френските медии по досиетата "Панама" Шатийон публикува в профила си във Фейсбук изявление, в което гарантира, че „документите, доказващи законността на тези операции са достъпни за журналисти“. Той заявява, че е инвестирал в Хонг Конг, защото според него там се предлагат най-атрактивните перспективи за рентабилност. „Нещо повече, ние също така се опитваме да избягаме от обичайния медиен натиск във Франция", добавя още бизнесменът.

В изявление, публикувано в понеделник, „Национален фронт“ официално предупреди тези, които "може да се изкушат да препредават слухове, свързващи партията или нейният председател“ със скандала с офшорки.

В друго свое съобщение крайнодясната националистическа френска партия отбялязва, че "бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер, замесени в аферата „Лукслийкс“ (скандал за съмнителни данъчни практики в Люксембург, разразил се през 2014 г. и станал известен с името „Лукслийкс“ б.р.) днес е председател на Европейската комисия, с подкрепата на цялата френска политическа класа, с изключение на „Национален фронт".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама